Правителството и земеделците обединяват усилия за преодоляване на последиците от природни бедствия и войната в Украйна

Правителството и земеделците обединяват усилия за преодоляване на последиците от природни бедствия и войната в Украйна

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 437
Правителството и земеделците обединяват усилия за преодоляване на последиците от природни бедствия и войната в Украйна

Правителството ще търси варианти за подкрепа на земеделските сектори, пострадали от природните бедствия и от войната в Украйна. За целта ще бъде направен анализ, на база на който с конкретни аргументи ще бъдат предложени различни варианти за подкрепа на засегнатите сектори. Това стана ясно след среща на премиера акад. Николай Денков с представители на Българска аграрна камара (БАК), Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Български фермерски съюз (БФС). В нея участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министрите на финансите Георги Клисурски и Ивайло Яйджиев.

Министър-председателят посочи, че тази година средствата за земеделие в бюджета са значително увеличени - с 500 млн. лв., достигайки 4,1 млрд. лв. В същото време в аграрния сектор има затруднения. "Трябва да намерим пресечната точка и какво точно дефинираме като критични зони в аграрния сектор, кои са най-пострадалите сектори и съответно как те би трябвало да бъдат подкрепени, без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики", обясни акад. Денков.

Участниците в срещата се разбраха Министерството на земеделието и храните да сформира две работни групи, в които от БАК и НАЗ да излъчат свои представители. Първата ще направи преглед на цялата налична информация и ще работи по вариантите за финансова подкрепа. Идеята е да се отговори на нуждите на тези стопанства, които имат необходимост от подкрепа, за да могат да продължат дейността си. Втората работна група ще се фокусира върху законодателните промени, по които МЗХ работи от месеци. С тях ще се осигури дългосрочна стабилност във всички сектори. Министър-председателят увери представителите на браншовите асоциации, че в началото на следващата седмица ще се срещне отново с тях. "Секторът върви напред, но може да се направи още", подчерта акад. Денков.

Министър Вътев подчерта, че още от първия работен ден т.г. ведомството работи в посока как в рамките на бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени средствата, които анализите показват, че са необходими. "Ще продължим заедно с представителите на гражданска камара и на зърнопроизводителите. Убеден съм, че ще стигнем до резултата, който търсим", заяви министърът на земеделието.

В рамките на срещата министър-председателят подчерта, че с диалогичност могат да се намерят най-правилните решения. Акад. Денков припомни още, че правителството е изпълнило ангажиментите си по подписания септември м.г. меморандум между правителството и земеделските производители.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари