Платени, но невръчени: Бум на електронни глоби в КАТ през последния месец

Платени, но невръчени: Бум на електронни глоби в КАТ през последния месец

Регион: България Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 900
Платени, но невръчени: Бум на електронни глоби в КАТ през последния месец

Над 17 000 са платените, но невръчени електронни фишове и наказателни постановления през Единната входна точка за електронни плащания към доставчици на електронни административни услуги на Министерство на електронното управление (системата еПлащане) от средата на месец декември миналата година до момента. Събраната сума е на стойност над 1,3 млн. лв.

Функционалността за получаване на известия за невръчени електронни фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ е налична от 27 октомври 2023 г., като до момента са изпратени близо 205 000 известия за невръчени глоби по телефона (чрез SMS или Viber). За същия период, по електронна поща, през системата са изпратени над 88 000 известия. Над 90% от нарушенията са за превишена скорост.

В съобщенията по Viber и електронна поща се съдържа информация за регистрираното нарушение, като се предоставя и възможност за директно заплащане на задължението. Това плащане е възможно и без потребителят да има регистриран профил в системата. Няма необходимост от идентификация чрез електронен подпис, персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или НОИ.

При получаване на SMS гражданите могат да направят проверка за задължения в портала за електронни услуги на Министерство на вътрешните работи, както и да извършат плащане.

Близо 41 000 глоби са връчени по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ. За потребителите с регистриран профил е налична възможност за получаване на самия документ - електронен фиш или наказателно постановление.

Най-високата глоба, платена през системата на МЕУ, е на стойност 1760 лв. с включена отстъпка (2200 лв. без отстъпката от 30%, която се предоставя, ако задължението е погасено до 14 дни след неговото връчване).

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари