Община Главиница стартира реновация на читалище с фокус върху устойчивостта

Община Главиница стартира реновация на читалище с фокус върху устойчивостта

Регион: Главиница Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 520
Община Главиница стартира реновация на читалище с фокус върху устойчивостта

Община Главиница напредва към значително обновление на културния си пейзаж с одобрението на амбициозен проект за ремонт на читалището в село Зафирово. Финансираният чрез Националния план за възстановяване и устойчивост проект, озаглавен "Обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност и монтиране на фотоволтаични системи за производство на електрическа енергия на сграда на Народно читалище "Христо Ботев - 1901" - с. Зафирово", е на стойност 850 000 лева и представлява значителна стъпка към модернизацията и устойчивостта на културните институции в региона.

С входирането на проекта на 24.04.2023 г. и последващото му одобрение, общината се подготвя за избор на изпълнител, който ще реализира строително-монтажните дейности. Ремонтът на читалището, построено през 1965 г. и разполагащо със застроена площ от 720 кв. м., включва цялостно подобрение на съоръжението:

1. Ремонт на покрива.

2. Подмяна на дограмата.

3. Топлоизолация на стените.

4. Монтаж на фотоволтаична централа и акумулаторни батерии за съхранение на електроенергия.

5. Инсталиране на термопомпи и вентилационна система.

6. Установяване на система за аварийно осветление и пожароизвестяване.

7. Монтаж на окачен таван и енергоспестяващи осветителни тела.

8. Вътрешен ремонт на залите, кабинетите и санитарните възли.

9. Изравняване на подовата настилка на залата и други.

Този проект надхвърля обикновените ремонтни дейности, като включва интеграцията на устойчиви и енергийно-ефективни технологии. Той предвещава нова ера за читалището, която ще донесе не само физическо обновление, но и повишено качество на културните и образователни услуги за общността.

Освен това, общината очаква скорошното завършване на ремонтните работи по други пет публични обекта, използвани за културно-масови събития, подчертавайки ангажимента си към подобряването на културната инфраструктура и устойчивото развитие на региона.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари