България влиза в Шенген по въздух и после по вода

България влиза в Шенген по въздух и после по вода

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 407
България влиза в Шенген по въздух и после по вода

България поставя нова веха в своето европейско развитие, като подготвя терена за присъединяване към Шенгенското пространство на два етапа. След като Нидерландия свали ветото си и Австрия изрази принципна подкрепа, страната ни се приближава още повече към отварянето на морските и въздушните си граници, планирано за края на март. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на премиера акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Акад. Денков подчерта значението на този процес, изтъквайки доверието, което България получава в момента. Той подчерта, че двуетапният подход към влизането в Шенген отразява стратегическото планиране и предвидливост, което дава възможност за постепенна интеграция.

Вицепремиерът Мария Габриел обърна внимание на значението на 2024 година за преговорите, като целта е да се фиксира дата за премахване на сухопътните граници през следващата година. Тя подчерта, че сътрудничеството с Австрия е ключово за преминаването към следващата фаза на преговорите.

Акад. Денков отбеляза, че Австрия активно подпомага България в укрепването на външните граници на ЕС, настоявайки Европейската комисия да осигури финансиране, технически средства и експертиза. Той подчерта, че въпреки различията в подходите, целите на двете страни се съвпадат.

Министър Калин Стоянов изрази удовлетворението си от постигнатия напредък и подчерта ангажиментите на МВР в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск.

Народното събрание също играе ключова роля в този процес, като прие законови промени, които бяха решаващ фактор за вдигането на ветото от Нидерландия.

Този процес подчертава не само външнополитическата ангажираност на България, но и стремежа й към по-дълбока интеграция в Европейския съюз и укрепване на външните си граници. В този ключов момент, страната демонстрира своята готовност да отговори на предизвикателствата и да изпълни критериите за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари