Цените на основните продукти не са променени

Цените на основните продукти не са променени

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 329
Цените на основните продукти не са променени

Потребителската кошница е на същото ниво като миналата година, пазарът на основните стоки се стабилизира и не се очаква сериозно поскъпване на продуктите.

Това заяви в "Денят започва" Владимир Иванов - председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. "Имаме потенциал да храним 40 млн души. Престъпление е да не го използваме. Трябва да усилим темповете на работа, за да достигнем това ниво, че да произвеждаме толкова, колкото ни стига и още толкова за експорт", коментира Владимир Иванов.

Той подчерта, че на порочната практика търговци да предлагат чужда стока за българска - трябва да се сложи край, защото вреди на българския производител. Потребителите също са заблудени по този начин.

"Вносът не ни пречи, това, което влиза и излиза е напълно нормално, в Европейския съюз въпросът е ние да произвеждаме ефективно, конкурентноспособно. Имаме дадености природни за производство на уникално качествени продукти. Държави с далеч по-лош климат имат по-високи производства", подчерта експертът.

"По отношение на стоките на едро тенденциите са доста добри, успокояването започна от април и от септември има трайно успокояване и слабата динамика изчезна, под процент са измененията на средна база, абсолютно стабилизаран пазар. Само месата са с около 10% изменения на годишна база в сравнение с миналата година, при останалите основни стоки цените са същите или дори надолу", подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари