Промените в цените на основните зърнени стоки са минимални

Промените в цените на основните зърнени стоки са минимални

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 419
Промените в цените на основните зърнени стоки са минимални

Тази седмица промените в цените на основните зърнени стоки бяха съвсем минимални на световните борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго спадна с 1 долар до 263 долара за тон. Във Франция пшеницата загуби 2 евро до 224 евро/тон, в Украйна остана на старата цена - 200 долара за тон, а единствено в Русия продължи нагоре с плюс 2 долара до 247 долара за тон.

Движението на цената на царевицата е подобно - в САЩ цената се понижи с 4 долара до 208 долара за тон, Франция добави едно евро до 202 евро/тон, а в Украйна няма промяна след предишното повишение и котировките останаха на 185 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна не помръдна от предишното ниво от 175 долара за тон. Рапицата на "Юронекст" (Euronext) след две седмици на повишение и последващ забележим срив, сега поскъпна с 0,25 евро до 429,75 евро/тон.

Цените на нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам също не претърпяха никакви промени и застинаха на 950 долара за тон, а цените на рафинираната захар за доставка март 2024 г. останаха единствените със забележимо движение надолу като се понижиха с 43,90 долара, достигайки до доста ниското ниво от 586,70 долара за тон на борсата в Лондон.

За царевица имаше само предлагане от място за 365 лв./тон. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, незабавна доставка (DAP), тези за фуражна пшеница са на 380 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се предлагаше на 760 - 770 лв./тон, търсенето е на 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Продължава предлагането на бяло брашно на 800 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1540 лв./тон. Олио в бутилки се продава между 2 и 2.20 лв./л.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари