Професор Николай Ников води семинар за фолклор и танц в Силистра

Професор Николай Ников води семинар за фолклор и танц в Силистра

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 222
Професор Николай Ников води семинар за фолклор и танц в Силистра

Регионален експертно-консултантски и информационен център "Читалища" в Силистра организира предпразничен учебен семинар на тема "Фолклорът на сцена". Лектор на семинара е професор Николай Ников, доктор по музикално и танцово изкуство. Събитието ще се проведе на 15 декември от 9.30 часа в зала "Диоген Вичев" на Регионална библиотека в град Силистра.

Семинарът е отворен за ръководители на състави и хора, работещи в сферата на любителското творчество, както и за всички, интересуващи се от традиционния български фолклор.

Професор Ников е автор на книга, посветена на фолклора, която е описана като съкровище, паметта на българите, преразказвана от стотици хора. Книгата разглежда българския фолклор, който въпреки влиянията на религии, политики и съвременните интерпретации на сцена, е успял да оцелее през вековете. Тя предлага поглед върху 82 български празника, подредени в кодове към Слънцето и Луната, и разглежда как животът и традициите се променят от "делник" до "празник".

Пет години по-рано проф. Ников, който умее да изпълнява около сто български хора, е бил удостоен с голямата награда от Асоциацията на хореографите в България за своята изследователска дейност, в чест на професионалния празник "Ден на танца"​​.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари