Над 330 000 птици унищожени в борбата с птичия грип в Добричко

Над 330 000 птици унищожени в борбата с птичия грип в Добричко

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 166
Над 330 000 птици унищожени в борбата с птичия грип в Добричко

В област Добрич продължава борбата с разпространението на птичия грип, като се очаква до петък да приключи процедурата по умъртвяване на заразените патици в село Стефаново. В село Дончево, където са обявени две огнища на заразата, вече са евтаназирани хуманно 180 000 птици, и в момента се извършва дезинфекция на обекта. От Областната епизоотична комисия в Добрич съобщават, че е установено ново огнище на заболяването във ферма с кокошки носачи край Генерал Тошево.

Лекарят на птицефермата е подал сигнал за завишена смъртност, а пробите, изпратени в лаборатория в столицата, са дали положителен резултат за птичи грип. Засегнат е един от двата обекта на стопанството, където се отглеждат около 130 хиляди птици. Другият обект, където се отглеждат подрастващи пилета, се наблюдава непрекъснато и редовно се вземат проби, които до момента са отрицателни.

Са предприети всички необходими мерки за биосигурност, включително поставяне на полицейски патрул. Заболелите птици ще бъдат умъртвявани по хуманен начин. Собственикът на фермата е подал заявление с предложение за терен за загробване на заразените птици, което в момента се очаква да бъде одобрено от комисията. Ако предложението не бъде одобрено, ще се използва терен, предоставен от община Генерал Тошево. Към момента броят на евтаназираните птици в региона възлиза на над 330 000​​.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари