Наредба определя структурата на работната заплата в България

Наредба определя структурата на работната заплата в България

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 262
Наредба определя структурата на работната заплата в България

Социалният министър Иванка Шалапатова разясни подробности относно наредбата за структурата и организацията на работната заплата в България. В отговор на депутатски въпрос, тя обясни, че работната заплата включва основната работна заплата, допълнителните трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда или в колективен трудов договор, както и други трудови възнаграждения.

Министър Шалапатова подчерта, че сред видовете допълнителни възнаграждения, които се изплащат задължително, са тези за научна степен "доктор" и "доктор на науките". Тя уточни, че заплащането е въпрос на договаряне между работника и работодателя, като с колективен трудов договор, вътрешни правила или индивидуален договор могат да се определят по-високи размери на тези възнаграждения.

Министърът съобщи, че законът не поставя ограничения относно максималните нива на договаряне, целящи свободата на фирми и служители да уреждат по-добри условия без намесата на държавата. Според данни от Националния институт за помирение и арбитраж, размерите на договореното допълнително възнаграждение за степен "доктор" са се повишили значително от 2017 до 2022 година. През миналата година минималният договорен размер на това възнаграждение е бил 30 лева, а максималният - 600 лева. За степен "доктор на науките" минималната сума е 60 лева, а максималната - 950 лева​​.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари