Днес празнуваме Андреевден

Днес празнуваме Андреевден

Регион: България Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 196
Днес празнуваме Андреевден

На 30 ноември, Православната църква чества паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани. Той е известен като първият апостол, който последва Христос. Андрей, от ранни години търсещ божествената истина, станал ученик на Йоан Кръстител и по-късно се присъединил към Христос заедно с брат си Симон (Петър).

Те били рибари от Витсаида и продължили да следват Христос, ставайки свидетели на Неговите чудеса, смърт и възкресениe.

В българския фолклор, Андреевден е известен като празник на зърното и се свързва с убеждението, че светлината в денонощието започва да расте. Счита се, че в този ден денят започва да се увеличава, внасяйки свежест и ведрина в душите на хората. Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в камината, символизирайки растежа на житните растения.

Освен това, Андреевден е познат и като Мечкинден, свързан с легендата за свети Андрей, който възседнал мечка и посетил Бога, за да получи свой празник. В някои региони на България, хората варят царевица и я прехвърлят през комина, за да пазят от мечки стоката и човеците. На този ден, младите булки са на особена почит и изпълняват ритуал с хвърлянето на варените семена. На трапезата трябва да присъстват жито, боб, леща, грах, просо или ечемик

Имен ден празнуват всички с имена производни на Андрей, като Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари