Българското правителство отпуска 400 хиляди лева за поддръжката на Рилския манастир

Българското правителство отпуска 400 хиляди лева за поддръжката на Рилския манастир

Регион: България Категория: История Публикувано: Прегледи: 213
Българското правителство отпуска 400 хиляди лева за поддръжката на Рилския манастир

Новини БГ съобщават:

Българското правителство одобри допълнителни разходи от 400 000 лева за Рилския манастир "Свети Иван Рилски". Тази сума е предназначена за поддържането и подобряването на тази важна културна забележителност, която е символ на България и е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастир е обявен за "народна старина" още през 1927 г., а през 1968 г. Хрельовата кула в манастира е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието. През 1983 г., на сесията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, манастирът е включен в списъка на световното културно наследство.

В Рилския манастир се пазят ценни културни съкровища, включително ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV - XIX век, както и много старинни предмети като черковна утвар, жезли, икони, оръжия и монетна колекция.

Освен това, манастирът включва и църквите "Свети Лука" и "Свети Покров Богородичен", както и килийното училище, метохът Пчелина и други значими културни и исторически места. Тези обекти са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от национално значение.

Допълнителните средства се отпускат в рамките на ангажиментите, поети от страната за запазване и съхранение на манастирския комплекс в автентичен вид, като част от своите задължения към ЮНЕСКО. Те ще помогнат за финансирането на дейности по ремонт, консервация и реставрация, както и за други инициативи, свързани с опазването и представянето на културната ценност на манастира

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари