Свещеник от Румъния води църквата в Татарица към 150-годишния й юбилей

Свещеник от Румъния води църквата в Татарица към 150-годишния й юбилей

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 3364
Свещеник от Румъния води църквата в Татарица към 150-годишния й юбилей

Навръх "Покров Богородичен" на 14 октомври т.г. се навършват 150 години от основаването на църквата в Татарица, която носи същото име. Към него ще я води нов свещеник - отец Флор, който е от Румъния, но вече е татаричанин. Селото е от малкото у нас, в което живеят староверски казаци, наричани оттатък река Дунав и липовани. Навръх новата година по стария календар 34-годишният поп проведе първата си новогодишна служба в църквата. Тя бе специално за членовете на 50-те старообредни руски фамилии в селото. У нас старообрядецът идва от Браила, за да служи в старообредната църква "Покров Богородичен". Преди 4 години почина свещеник Василий и храмът остана без отец. "С мои лични 2 000 лева обнових олтара, защото последният му ремонт е бил преди повече от 100 години", обяснява отецът.

image

За няколко месеца той трябва да оправи събаряща се стена и наводнената основа на църквата, за да посрещне юбилея. "Казаците искат помощ от общината и кметството, за да се закупи и дом за отеца, както и за реставриране на икони на близо два века", допълни Денчо Георгиев, кметът на село Айдемир. Татарица е част от селото като негов квартал, в който староверците живеят повече от 200 години.

Църквата в Татарица Покров Пресветой Богородице" В началото си църквата е била само параклис, но богослужения също са били изпълнявани, а след това се достроява и освещава и получава вид, подобен на сегашния. Историята на храма помни един пожар и много опити за грабеж. За изграждането на външния вид на църквата са използвани модели на други православни храмове.

Църквата има правоъгълна форма - оприличава на кораб, носещ се по вълните на житейското море и и само в истинската църква е спасението на хората от всички житейски скърби и проблеми.

В покривната част е устроена глава - на която е поставена осемиращен кръст (руски, старообряден) - за слава на Исус Христос, разпънат на кръста. В края на храма е издигната камбанария със седем камбани, за благовещ явена към блаослужения и възвещаване на неприсъствуващите за действията в храма или за някакво известяване за нещо случило се. Вътре храма се състои от три части: олтар, средна и притвор (паперт).

Олтар - главната част и е предназначена за свещенниците, недостъпна е за обикновените хора без нужда - благословията на свещенника, жените нямат право да влизат там. Олтарът се намира в източната част на храма а входът(изходът) в западната - в знак, християните се отдаличават от тъмнината към светлината - Исус Христос. (Светлината символизира Исус Христос - изтокът му е силата, изток е винаги високо). В средата на олтара има пристол (украсена маса), защото по време на божествена литургия невидимо присъства Исус Христос - Царят на царете.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right