Сиромашко лято до 12 ноември, дъжд след това, снегът – в началото на декември

Сиромашко лято до 12 ноември, дъжд след това, снегът – в началото на декември

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 994
Сиромашко лято до 12 ноември, дъжд след това, снегът – в началото на декември

По-топло от обичайното ще е времето и през ноември в повечето райони на България. Около климатичната норма ще е само на местата с повече мъгли, а това обикновено са най-ниските части на страната.

Валежите през месеца ще бъдат около климатичните норми, като повече дъждове от нормалното се очакват в централните части от Горнотракийската низина и в Родопите. Това съобщи за "24 часа" шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Средните максимални температури за ноември са между 9 и 14 градуса, а средните минимални - между 1 и 6°.

Валежните периоди през месеца са между 3-и и 5-и и от 15 до 18 ноември. По-топлите дни (с температура над 16°) са обикновено през първата половина от месеца.

Но ноември ще започне с валежи и захлаждане - на 1-и и 2-и времето ще е динамично с чести превалявания, като през втория ден по-интензивни ще са дъждовете в южните и в източните райони. В планините ще превали мокър сняг. Температурите в населените места ще са от 17 до 22°.

От 3 до 5 ноември над страната ще премине нова влажна вълна с дъждове и усилване на вятъра, но пак остава топло.

След краткотрайно временно стабилизиране на въздушните маси над Балканския полуостров от 6 до 8 ноември се очакват нови валежи и кратко захлаждане с дневни температури в ниските места от 10 до 17°. В планините над 2000 м ще превали сняг, по-съществено в Стара планина. В края на първата десетдневка и началото на втората - до 12 ноември, сутрините ще са с мъгли в ниските места и по поречията, а през деня ще е слънчево с температури от 14 до 19°.

Ще преобладават антициклонални синоптични обстановки. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево. В такива дни слънцето грее, но не топли.

Тези периоди са известни като "сиромашко лято", което според народната метеорология продължава около 30- 40 дни след Димитровден.

Облачно и дъждовно ще е от 13 до 15 ноември. Ще се понижат температурите. По планините ще превали дъжд и сняг.

От 15 до 23 ноември времето ще бъде слънчево с временни заоблачавания. Утрините ще са хладни, а в котловините - и с намалена видимост. На места в тези райони мъглите или слоестите облаци се задържат през целия ден и максималните температури са значително по-ниски, отколкото в другите части на страната.

Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа са до 3-5°, а дневните ще достигат 10-15°.

Нови валежи и слабо понижение на температурите се очаква около 22-26 ноември, като валежите ще бъдат от дъжд, а по планините над 1800 м надморска височина - от мокър сняг.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари