ВИДЕО: Скандален клип показа как се „броят“ преференции за общински съветници

ВИДЕО: Скандален клип показа как се „броят“ преференции за общински съветници

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1833

Манипулациите на вота по Северозапада не са новина. Изборите в неделя обаче произведоха такава, или по-скоро за пореден път показаха нагледно как Бай Ганьо прави избори, как манипулира и нищо не може да го спре - нито уж разнородните секционни комисии, нито видеонабюдението в реално време.

И така, това е поредната врачанска история за това как изборите се купуват и продават.

Действието се развива в с. Малорад, община Борован, секция №060500005. Всичко върви нормално и по правилата за честен изборен процес. След края на вота секционната комисия стартира видеонаблюдението, последователно отваря урните за бюлетини, показва към камерата какъв вот е отбелязван, регистрира невалидни гласове, брои чинно... изобщо няма изгледи, че нещо ще се случва.

Два часа след старта на записа обаче, когато бюлетините за кмет на община, невалидните и тези с "Не подкрепям никого" са преброени, СИК решава да си даде почивка.

- Запри го това! - казва мъж от секционната комисия в Малорад.

- Пет минути да починем - предлага жената от СИК, която брои бюлетините.

- После ще можеме ли да го стартираме? - пита друга жена от СИК.

- Ще го стартираш! - отговаря ѝ спокойно мъжът, който поиска спиране на излъчването на живо. Същият седи до жената, която брои бюлетините.

Стопкадър

И тук започва интересното. Секционната комисия във врачанското село не е успяла да прекъсне видеозаснемането и видеоизлъчването, а всичко, което се случва в секцията в уж "5-минутната почивка", е излъчено на живо и достъпно на запис тук.

Записът е показателен за това как българинът прави избори на тъмно и как без да се свени и в сговор манипулира резултатите.

- Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Марти, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции?

- Зависи от комисията. Както кажете.

- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има едно, имало празна, да се попълни 102 например.

- Аз немам никви претенции.

- 42 със еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте да Ви помогна на сичките. Ако щете - щете. Ако не щете, тая работи да свършим, да хода да си легам.

- Мен ми е на дедовия.

- Казвайте.

- 68 една част ше се прави за него.

- Това си е Ваша работа.

- Една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат.

След това жената от секционната комисия, която броеше и искаше 5-минутна почивка, хваща купчинка с бюлетини и започва да ги поправя една по една. Дамата обаче не е запомнила в полза на кой кандидат да попълва и докато мисли, че никой не я снима, пред камерата, която излъчва на живо задава въпроса:

- Чичо Цено, кой номер?

Междувременно въпросният Чичо Цено се разпорежда за кои партии и кандидати също ще има помощ, защото са "наши хора". От записа се чува, че се обсъжда добавяне на преференции за третият в листата на БСП (Мартин Иванов Диловски), 11-ят в листата на СДС (Боби Младенов Боянов), както и осмият в листата на "Възраждане". Според справка в регистрите за кандидати за общински съветници на Борован това е именно въпросният Чичо Цено - Цено Ценов Цоловски.

И така, Чичо Цено диктува за кои кандидати ще има помощ, а секционната комисия, в която уж има представители на всички политически партии, работи в абсолютен сговор. Създадена е и организация - един поправя бюлетините, друг пази вратата, трети дава инструкции.

- Вратата - провиква се жена от СИК.

- Идем - казва друга

- Спри, спри, спри - подсказва тихичко трета жена от СИК. Уж броящата, а реално гласуваща представителка на секционната комисия прекратява писането по бюлетините.

- Пак е нещо - успокояват я от секцията и добавят: Айде стига толкова.

От записа става ясно още, че залата на секцията е била заключена, защото не били приключили и при броенето можело да са само членовете на СИК. Никой не подлага на съмнение обаче присъствието на героят на тази врачанска история - Чичо Цено, който е и кандидат в листата на партията на Костадин Костадинов.

Малко по-късно се дописани още няколко бюлетини, но отново се чува призив да приключва дописването. В комисията си мислят, че видеото е спряно, но ще се "включат". Една жена поставя този въпрос и пита: "Сигурни ли сме, че сме били спрени?"

В комисията не ѝ обръщат внимание, камерата леко се завърта и представителката на СИК, която допреди минути драскаше по бюлетините, продължава така, все едно нищо не се е случвало. Тя обявява на висок глас, че започват броенето на бюлетините за общински съветници.

Кой каво може да направи?

Според правилата Централната избирателна комисия не може да направи нищо по казуса, тъй като компетентна е общинската избирателна комисия - в случая ОИК- Борован. Ако някой от участниците във вота оспори резултата, то чувалите с бюлетините може да бъдат повторно отворени.

За момента обаче това не се е случило. Дори напротив, ОИК - Борован вече обяви избраните общински съветници.

OFFNews се свърза с ОИК-Борован, откъдето отказаха да коментират казуса, тъй като си имало говорител, чийто телефонен номер поискахме. Двата ни опита да се свържем с говорителката на общинската комисия бяха неуспешни.

Двама от тримата герои в този разказ са избрани

Чичо Цено - Цено Ценов Цоловски от "Възраждане" с 50 преференции в секцията и общо 127 за общината става общински съветник.

Боби или Боби Младенов Боянов от СДС също влиза в общинския съвет в Борован с 85 преференции. В секцията в с. Малорад обаче явно не са успели да му помогнат, тъй като има само един глас за него.

Единствен Мартин - Мартин Иванов Диловски от БСП не успява да стане общинар. В секцията той има 7 преференции, а в цялата община - 43.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky