Д-р Димитър Стефанов: Готов съм с нови проекти за развитието на община Тутракан

Д-р Димитър Стефанов: Готов съм с нови проекти за развитието на община Тутракан

Регион: Тутракан Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1604
Д-р Димитър Стефанов: Готов съм с нови проекти за развитието на община Тутракан

В ход са "Местни избори 2023", в които участват кандидати за двата органа на местната власт - общинския съвет и общината, както и кметствата. Сред тях има хора, които за първи път атакуват кметските кресла, но има и други, които за пореден път участват, за да потвърдят позициите си. Сред тях е и дългогодишният кмет на община Тутракан - д-р Димитър Стефанов, който отговаря на няколко въпроса.

- Д-р Стефанов, с каква мотивация влязохте в борба за още четири години кметуване след няколко динамични и успешни мандата начело на изпълнителната кметска власт в община Тутракан?

- Основният ми мотив да се впусна в тази кампания е, че останаха много започнати със сърце и труд дейности, които трябва да се завършат. Човешко е, като си вложил ентусиазъм и мисъл за нещо, да искаш да го свършиш до край. Това е принцип в управлението. През 2022 година започнахме строителството на една от най-добрата интерактивна и съвременна епопея в Европа - Мемориален комплекс "Тутраканска епопея". След години усилия сме на път да завършим тази идея на родолюбивите и признателни съмишленици, да се сбъдне мечтата им за изграждането на мемориал - костница на загиналите. Да помним и пазим паметта на хилядите загинали за нашето днес. Да работим за бъдещето и никога да не забравяме историята си.

Ето това е моята мисия и мотивация: Тутракан да бъде сред градовете с чуваемост в Европа и света.

- През последните години в медиите се говори все по-често за град Тутракан и за инициативи в общината в най-разнообразен спектър на изяви, в новия мандат в какви насоки ще работите, за да надградите направеното до този момент?

- Това, че все повече хора чуват за Тутракан и все повече са наясно къде е нашият град, ми носи удовлетворение. Много от тях са го посетили по най-различни причини - фестивали, концерти, музейни експозиции, културни и исторически събития, организирани от общината, с точно тази цел. Радваме, че сте го забелязали. Мисля както и до сега да работим в открито управление, издигайки Тутракан все по-нагоре в класациите на български град с история, традиции и култура. Тутракан е вече признат като "Град на Българската бойна слава".

- В България като цяло и в Силистренска област в частност "връзката" на градовете с река Дунав не е от най-тесните, и независимо че в това отношение Тутракан е сред малкото изключения, кои нови моменти спрямо използването на най-голямата европейска водна дестинация в следващите четири години биха били полезни за града и общината?

- Имаме готов проект за изграждане на яхтено пристанище, както и проект за покрита лодкостоянка. Също така има проект с международно участие за изграждане на фериботен комплекс. Река Дунав е голямо предимство за комуникация, туризъм и икономика като цяло. За съжаление всичко това, за да се случва и да бъде работещо, трябва подкрепа и разбиране, и на правителствено ниво, защото крайбрежната ивица е държавна собственост.

- В резюме какви са акцентите във вашата предизборна програма?

- Един от основните и важни, както и до сега, приоритети е сектор здравеопазване. Максимално полагаме грижи и решаваме успешно проблемите. В образователната сфера инвестираме постоянно за по-добра среда на учене за децата ни.

• Благоустрояваме и надграждаме инфраструктурата в града и общината.

• Работим за подобряване на социалната среда на хората и на такива с увреждания.

• Приоритет са ни младежите в общината. Работим за развитие на културните събития.

Имаме добра комуникация и успешно партньорство с бизнеса. И всичко това в открито управление.

- В Настоящите избори Вие се кандидатирате, издигнат от Инициативен комитет, кои са партиите, които Ви подкрепят, и евентуално на групи съветници, на кои политически формации ще разчитате за разбиране в местния законодателен орган - Общински съвет - Тутракан?

- Инициативен комитет с председател г-н Петър Бойчев взе решение да издигнат мен, като независим кандидат за кмет на община Тутракан.В моя подкрепа застават с листите си кандидатите за общински съветници на ПП ГЕРБ и Социалдемократическата партия.

- На какво се дължи според Вас големият интерес към кметския стол от страна на представители на широкия политически сектор в "Местни избори 2023" в община Тутракан?

- Кандидатирането за властова позиция е конституционно право на всеки гражданин, който има интерес и мисли, че ще се справи със задачите и отговорностите на този пост. Обикновено отстрани се вижда само готовият продукт. Човек не знае какъв труд стои зад това, няма представа за усилията и уменията, които се полагат за реализацията на постигнатите цели и резултати. На всички пожелавам успех в предстоящите избори!

- Как оценявате отиващия си мандат, който бе много различен от всички предишни?

- На първо място да не забравяме, че мандатът 2019-2023 беше белязан с нестабилност. В световен план - пандемични вълни, конфликти, войни, в национален - с многократна смяна и на моменти липса дори на правителство. Всичко това води до забавяне на всички процеси и връзки с нас, малките общини, каквато е и община Тутракан.

За 12 години нямам спомен бюджет да ни е бил приеман и одобрен на 20 септември, както стане през 2023 г. И това доживяхме! Затова чак сега, след одобрение на бюджета, станаха възможни ремонтът и рехабилитацията на пътната настилка в Тутракан.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky