Тържествено заседание на Общински съвет - Тутракан за празника на града - 21 септември

Тържествено заседание на Общински съвет - Тутракан за празника на града - 21 септември

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 551
Тържествено заседание на Общински съвет - Тутракан за празника на града - 21 септември

В Обреден дом - Тутракан бе проведено тържествено заседание на местния Общински съвет по повод 21 септември - празник на град Тутракан, носител на званието "Град на българската бойна слава". Слова произнесоха председателят на съветниците Нихат Кантаров и кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Поздравленията бяха от областния управител на област Силистра Минчо Йорданов и от д-р Анатолий Кънев - председател на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие" - почетен гражданин на Тутракан.

Задочно чрез специално послание празнични думи по адрес на тутраканци и до местните власти прозвучаха и от името на друг почетен гражданин в лицето на проф. д-р Иван Гаврилов, който дари иконата "Богородица Троеручица" - поредно попълнение в колекцията на Историческия музей в града.

Областният управител и заместник областният управител Илиян Великов имаха делова среща с г-н Лука Петров Велчов - българин от Букурещ, родом от област Банат, наследник на преселци от Чипровци, в миналото народен представител в парламента на Република Румъния, който е най-новият носител на признанието "Почетен гражданин на Тутракан". На нея стана ясно, че на 8 октомври т.г. в Букурещ ще бъде чествана 90-ата година на възпитаника на някогашното тамошно българско училище. На времето негов учител е бил и силистренецът Пирин Бояджиев - почетен гражданин на Силистра, от чието рождение на 12 ноември се навършват 110 години.

Наградата на г-н Велчов, който неведнъж е гостувал и в Силистра, е присъдена от Общински съвет - Тутракан и бе връчена на доайена на българите в румънската столица навръх деня на град Тутракан, свързан с освобождението на Южна Добруджа от румънска окупация. Това става през есента на 1940 г. в резултат на Крайовския мирен договор между Кралство Румъния и Царство България.

За празника областният управител на област Силистра изпрати до обществеността на Тутракан свой поздравителен адрес, връчен на кмета д-р Стефанов, в който се казва: "Уважаеми дами и господа, 21 септември е датата, която от 1940 г. насам е знаменателна в историята на България - на този ден първо в град Тутракан българските войски връщат родния дух на територията на изстрадалата земя на Южна Добруджа. Резултатът от това повече от осем десетилетия по-късно е, че Тутракан е сред примерите как се тачи историята, как се изследват и увековечават оставилите трайна диря цивилизационни процеси. Празничният календар на общината и провежданите в града разнообразни по съдържание събития са доказателство, че благодарение на активните действия на местната власт и на нейните партньори в начинанията малката общност става забележим притегателен център".

Поздравленията с тематични песни към участниците в тържественото заседание бяха от изпълнители, възпитаници на вокалния педагог Доротея Бальовска. Празникът започва с поднасяне на венци и цветя на паметника, свързан с жертвите, дадени за освобождението на Добруджа. В края на деня на амфитеатъра в града е концертът на Плевенската филхармония със специалното участие на кавалджията Теодосий Спасов - почетен гражданин на Тутракан.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky