Възпоменателен събор край село Шуменци при мемориалната военна гробница

Възпоменателен събор край село Шуменци при мемориалната военна гробница

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 296
Възпоменателен събор край село Шуменци при мемориалната военна гробница

3 септември 2023 г. Пореден възпоменателен събор по повод 107-та годишнина от Тутраканската епопея край мемориал "Военна гробница - Шуменци 1916", където са погребани около 8 000 офицери и войници - българи, румънци, германци и др., загинали на Добруджанския фронт в Първата световна война.

В процес на изграждане по европейски проект е Мемориален комплекс "Тутраканска епопея".

В ход е дарителска акция за събиране на средства за създаване на интерактивен филм за "битката за Тутракан", продължила само 33 часа и поставила началото на освобождението на Южна Добруджа от първата румънска окупация. На паметника, по традиция пред който горя "вечен огън" и където бяха поднесени венци и цветя, на четири езика е изписан текстът: "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".

image

В тържеството, което бе под патронажа на президента Румен Радев, участваха представители на различни държавни и общински институции, на Министерство на отбраната и на различни родове войски, на неправителствени организации - сред тях и от съседна Румъния, и представителни групи от граждани на различни региони - потомци на загинали в битката.

Сред участниците в мащабната проява бяха Минчо Йорданов - областен управител, и Илиян Великов - заместник областен управител, както и посланиците на две държави - Монголия и Куба - гости на Тутракан. В свой специален поздравителн адрес г-н Йорданов от името на Областна администрация - Силистра приветства за дългогодишната последователна работа за съхранение и развитие на мемориала от страна на местната изпълнителна и законодателна власти д-р Димитър Стефанов - кмет на община Тутракан, и членовете на Общински съвет - Тутракан.

За своя активност към дейности на общината и за принос към Историческия музей в града позлатена значка "Тутраканска епопея", изработена преди 7 години специално за стогодишната на Тутраканската епопея, получи бизнесменът и политически лидер Тодор Тодоров. Освен кмета на общината и други гости, произнесли слова за годишнината, към присъстващите с послание за съдействие в начинанията за мемориалния комплекс, включително за подготовката на филм, се обърна почетният гражданин на Тутракан д-р Анатолий Кънев - председател на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие" - София.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky