По-тежки наказания за шофьорите, ако причинят катастрофа с пострадали и откажат тест за алкохол и наркотици

По-тежки наказания за шофьорите, ако причинят катастрофа с пострадали и откажат тест за алкохол и наркотици

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1409
По-тежки наказания за шофьорите, ако причинят катастрофа с пострадали и откажат тест за алкохол и наркотици

Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-тежки наказания за шофьорите, които предизвикат тежки катастрофи, научаваме от сайта lex.bg

В хода на второто гласуване бяха одобрени и допълнения към приетите преди дни текстове от правната комисия, които бяха предложени от депутата от ГЕРБ Марин Маринов. Става дума за причинените катастрофи по непредпазливост, при които е причинена телесна повреда или смърт.

В момента наказанието в тази хипотеза е от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи - от 3 до 10 години. Парламентът гласува санкцията да стане от 3 до 8 години затвор, а в особено тежки случаи - от 5 до 12 години.

Редакцията на чл. 343, ал. 3 предвижда по-тежки наказания, ако престъплението е извършено от пиян или дрогиран шофьор, ако няма шофьорска книжка, ако избяга от местопроизшествието или деянието е извършено на пешеходна пътека. При тези обстоятелства НК в момента предвижда от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи - от 5 до 20 години. Депутатите приеха наказанията да станат от 5 до 15 години затвор и в особено тежки случаи - от 10 до 20 години.

Одобреното от депутатите предложение на Марин Маринов е същите по-тежки наказания по ал. 3 да се налагат вече и на шофьорите, които откажат тест за алкохол и наркотици, без да имат медицински причини, както и ако деянието е извършено след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км или ако това е станало след преминаване на червен светофар.

В тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, с което е извършено престъплението, ако то е собственост на извършителя, а ако не е, ще присъжда равностойността му. Същата възможност за съда парламентът гласува и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

При дебата в комисията през седмицата депутатите изрично отбелязаха, че са се съобразили с решенията на Конституционния съд, с които той на два пъти отменя текстове от НК и Закона за движение по пътищата, които предвиждаха отнемане на автомобили и когато не са собственост на извършителите на престъпления (виж тук и тук).

Парламентът прие окончателно и промяната в чл. 343б, в който създаде нова алинея, с която криминализира повторния отказ на шофьори да дадат проба за алкохол и наркотици. Става дума за нова ал. 6 на чл. 343 б. от НК, която вече ще гласи:

"Който управлява моторно превозно средство и откаже да му бъде извършена проверка по надлежния ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, след като е бил наказван за някое от тези деяния по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца и с глоба от две хиляди лева".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" настояваше условието да е при отказ на шофьор да даде кръвна проба, но предложението му не беше прието. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) искаше криминализирането да е директно, а не при повторен отказ на тест за алкохол и наркотици, но и това предложение беше отхвърлено.

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков отново пък каза, че завишаването на санкциите не е правилното решение, а сегашните редакции само ще "развалят" Наказателния кодекс. Той се възмути основно на предложенията на ГЕРБ за още по-тежки наказания при непредпазливите престъпления, като подчерта, че вече са приравнени на умишлено убийство.

Остро срещу промените се изказа и Николай Дренчев от "Възраждане", който каза, че са ненавременни и неоснователни. "Фактите са, че с 10% намаляват смъртните случаи на пътя, нямаме никаква нужда от все по-свирепи наказания за произшествията. Моля ви да не давате данък на общественото мнение, а да погледнем обективно от позицията на законотворци. Никой не сяда зад волана с мисълта, че ще убие човек. Вместо предложения на коляно сега, нека ги направим след умно, обмислено и подчинено на науката", каза Дренчев, но текстовете бяха гласувани след изтощителни 8-часови дебати.

С преходните и заключителни разпоредби парламентът измени и Закона за движение по пътищата като премахна контролния талон за потвърждаване валидността на шофьорската книжка (т.нар. син талон) и приеха, че в националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания се съхранява информация за контролните точки.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky