Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Ще се боря за четвърти мандат като независим кандидат

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Ще се боря за четвърти мандат като независим кандидат

Регион: Тутракан Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1696
Кметът на Тутракан Димитър Стефанов: Ще се боря за четвърти мандат като независим кандидат

Димитър Стефанов е роден на 4 май 1965 година в град Исперих. През 1991 година завършва специалност "Ветеринарна медицина" във ВИЗВМ, Стара Загора. Има професионален опит като ветеринарен лекар във ВМЦ Силистра и РВМС Силистра. Бивш управител на ЕТ "Кандида". Избран е за кмет на община Тутракан през 2011 година като кандидат от партия ГЕРБ. През 2019 година печели третия си управленски мандат, но този път като независим кандидат. Ето каква равносметка прави Стефанов пред АНОНС в края на 12-годишното си управление.

Ето какво споделя той пред колегите от anons.bg

Г-н Стефанов, в края сме на вашия трети кметски мандат. Този мандат е малко по-различен - имаше световна пандемия, война, инфлация. Как го оценявате?

-Да, категорично мога да кажа, че това е най-трудният мандат именно заради Covid-19, хората се затвориха, имаше много ограничителни мерки и не само това. За две години имаше пет пъти избори, което създаде един дискомфорт на всички общини заради липсата на бюджет, забавен бюджет, с високата инфлация и промяната на цените. Много колеги не успяха да си реализират проекти, които бяха одобрени за финансирани заради скока на строителните материали и услугите. Беше много труден мандат.

Какво успяхте да свършите? Кои са акцентите през тези четири години?

-Основен акцент беше социалната сфера. Разкрихме четири социални центъра, като три от тях са домове за настаняване за хора с умствена изостаналост, хора с психични проблеми и за хора с деменция. Отделно открихме Дневен център за възрастни хора с физически проблеми, както и по проект осигуряваме топъл обяд за близо 1000 човека всеки ден. Това е едната част от дейността на общинска администрация в този трети мандат. Второто направления баха инфраструктурните проекти - рехабилитация на паркове и градини, рехабилитация на пътища и енергийна ефективност на сгради. Имаме 11 жилищна сгради, които са санирани, както детските градини в града, училищата и сградата на пожарната. Започнали сме саниране на още 3 жилищни сгради и на сградата на ветеринарната лечебница на БАБХ. В тези две направление сме работили.

Имаме доста проекти, които са одобрени за финансиране и е въпрос на дни да пуснем обществените поръчки. Става въпрос за рехабилитация на ул. "Гео Милев", която е наистина оживена и важна улица за горната част на Тутракан, плюс всички спортни съоръжения, които са до училище "Христо Ботев" - игрища за футбол, волейбол и баскетбол, както и фитнес на открито. Също така изграждане на площадка за ролери и скейтборд, изградена със съдействието на "Ротари България". Имаме наша съгражданка ротарианка, която е направила дарение в размер на 110 хиляди лева, за да бъде изградена такава площадка.

image

Споменахте инфраструктурните проекти. Доволни ли сте от инфраструктурата в града? Нямаше ли как да се направи нещо повече през тези години за улиците?

-Няма кмет, който да е доволен от уличната мрежа на 100%. Всяка една улица има устойчивост 5 години, особено ако са натоварени, да не забравяме и обработките през зимните месеци с пясък и луга, които разяждат асфалта. Трябва постоянно да се поддържа пътната мрежа. През тези 12 години имаме над 30 улици, които са рехабилитирани. Нямаме участък от общинската пътна мрежа, който да не е ремонтиран. Преди месец беше довършено рехабилитирането на пътя Пожарево - Дунавец. Това беше последният близо 3-километров участък, който не беше ремонтиран.

През първите си мандати бяхте от ГЕРБ, а сега сте независим. Наблюдава ли се промяна в отношението на изпълнителната власт към общините, чиито кметове са от други партии?

-Не, всичко, което се е случвало докато съм бил партийно издигнат, както и сега, когато съм с инициативен комитет, се е случвало благодарение на упоритостта на общинска администрация и действията й. Имаме много входирани европейски проекти, които са одобрени в различните ми мандати. Не мога да кажа, че е имало разлика. Много правителства са минали, работил съм с правителствата на ГЕРБ, със служебните, работих много добре и с правителството на БСП, ДПС и Атака през 2014г. Когато си коректен и знаеш какво искаш, няма как да не се случат нещата. Проблемите ги поставяш на масата такива - каквито са и всички правителства обръщат внимание.

image

Съвсем скоро получихте най-голямата награда на Асоциацията на българските градове и региони. Забелязваме пред кабинета ви, че е пълно с отличия. Знак за какво са те?

-Те са в различни направления. Наградите значат едно - работеща общинска администрация. Това че пише "Кмет на годината" или "Кмет на месеца" е, защото трябва да има лице. Да, това е кметът, но пчеличките са цялата общинска администрация. Наградите са благодарение на тях, а не на мен.

Предстои поредно издание на "Огненият Дунав". През последните години заложихте на редица фестивали. Помагат ли те за развитието на туризма в Тутракан?

-Да, категорично помагат. Давам само един пример, който е показателен. През 2011 година сме имали малко над 600 туристи, които са посетили Тутракан. Това показват справките на нашите музеи. В момента туристите са приблизително 9 хиляди. Огромен ръст и това е благодарение на културните събития, които се провеждат в Тутракан - Джулай Морнинг, "Огненият Дунав", "Речни ноти", Празника на кайсията. Имаме много мероприятия. Хубавото е, че идват туристи, които са и чужденци - от Румъния, от Турция, Германия, Украйна.

Имате ли проблем с комарите, които превзеха Дунавския регион това лято?

-Да, имаме.

image

-А успявате ли да се справите с този проблем?

Не! Държавата е абдикирала от тази си дейност. За моите 12 години управление в община Тутракан, държавата веднъж е отпуснала средства на общините да третират ларвицидно и съответно и за имаго през Асоциацията на дунавските общини. За 12 години един път. Всичко останало е от бюджета на общината. Буквално смучем от пръстите си. Тази година за втори път държавата помага, но виждате каква е популацията на комара. Държавата помага не за да няма комари, а защото установиха, че популацията на тигровия комар е вече много увеличена. Той е носител на западнонилска треска, която е смъртоносна за хората. Държавата не е майка за общината, а е мащеха.

Властта изкушава. Гледате ли към четвърти мандат?

-Да, ще се кандидатирам.

Под каква форма?

-Ще бъда издигнат от инициативен комитет.

Получавате ли подкрепа от други партии?

-Който иска може да ме подкрепи.

Не водите ли разговори?

-В момента не водя разговори. Не смятам, че аз съм човекът, който да води разговори с партиите, а те трябва да направят тази инициатива. Не защото съм велика личност, а защото мисля, че не е редно аз като независим кандидат да се моля на партиите за подкрепа. Достатъчно много работа имам и без да съм кмет. Ако реши някоя партия да ме подкрепи, е добре дошло, не ме интересува дали е лява или дясна. Важно е да види в мен и в екипа ми хора, които ще работят за развитието на общината.

Каква беше причината да се разделите с ГЕРБ тогава?

-Имаше доста разминаване в моите виждания и тези на политическа партия ГЕРБ, най-малкото за развитието на община Тутракан. Нямало е скандали, подадох си заявление за напускане на партията. Във втора партия няма да вляза по никакъв начин.

Кое е нещото, което не успяхте да свършите през тези години и си го поставяте за цел, ако бъдете избран за четвърти път?

-Завършването на крайдунавския парк и да открием Панорамата, която е при гробницата. Тя и в момента се изгражда. Заедно с интерактивната Диорама и VR филма, който ще бъде представен. Това ще бъде единствената по рода си панорама. Доколкото знам в Швейцария има подобна, но е природонаучна, а нашата е историческа и е посветена на битката при Тутракан през 1916 година. Това е най-голямата битка в съвременната история на България и благодарение на изхода на тази битка Тутракан, Силистра и целият регион са в България и не са част от Румъния.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари