Младите у нас очакват след година работа заплата им да стигне 4000 лева

Младите у нас очакват след година работа заплата им да стигне 4000 лева

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 1030
Младите у нас очакват след година работа заплата им да стигне 4000 лева

Проучване за нагласите на българите и тяхното професионално развитие показва, че младите българи на възраст между 18 и 35 години очакват година след постъпването си на работата заплатата да им бъде 4000 лв.

Голяма част от анкетираните са заявили, че са готови да работят над 40 часа на седмица и да инвестират допълнителни средства в квалификацията си, каза ръководителят на изследването Даньо Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му се наблюдава огромна поколенческа разлика и това личи ясно в отговорите на въпроса "Къде виждате професионалното си развитие?". На него 92 процента от младежите посочват България и едва 8% заявяват, че мислят да се реализират в чужбина.

"Има разлика в най-младото поколение и тя е, че по-голямата част от живота им е преминал в България, държава член на ЕС. При тях го няма това разделение на България и чужбина, както при другите поколения", заяви Димитров.

Той поясни, че младите са по-големи реалисти от гледна точка на това какво трябва да вложат като усилия. Те са много по-готови да положат усилия за самоквалификация и да търсят подобряване на уменията си.

"Изследването показва, че жените сами оценяват труда си по-ниско. Това е притеснително явление", каза още Димитров.

"Хората, над 70% от анкетираните, се виждат в близките години като родители", посочи той.

Сред топ факторите, които оказват влияние за избора на работа, са освен доброто заплащане и приятна работна среда и добър баланс между работно и свободно време.

"Факт е, че младите имат сериозни изисквания за постъпване на работа. Техният обем на информация, на базата на който взимат решение, е много по-голям от предишните поколения", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Не малка част от младите са готови и да стартират бизнес. Близо 60% от анкетираните се виждат като служители, а 40% от тях се виждат като собственици на бизнес.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари