Мащабни проверки текат по пътищата в цялата страна

Мащабни проверки текат по пътищата в цялата страна

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1140
Мащабни проверки текат по пътищата в цялата страна

Съвместните проверки на шест институции за безопасността на движението по пътищата в цялата страна вече започнаха.

Това се случи по-малко от седмица, след като такова решение беше взето на междуведомствена среща при премиера акад. Николай Денков, посветена на този приоритетен за правителството проблем.

Контролът ще бъде постоянен.

"Няма да работим кампанийно. Няма нещо да се случи днес, за да можем да го отчетем пред медиите. Това ще е част от нашата всекидневна работа", заяви министър-председателят преди заседанието на кабинета днес.

Акад. Денков припомни, че на провелата се на 16 юни т.г. среща са набелязани и други действия, по които вече се работи. Институциите обръщат специално внимание на рисковите участъци от пътищата, както и на мерките по отношение на безопасното шофиране. Премиерът ще проверява напредъка по темата за пътната безопасност всеки месец.

Започналите днес мащабни проверки се извършат от екипи от Министерството на вътрешните работи, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

"Акцентът в проверката е към спазване на правилата по отношение на използването на обезопасителните системи - колани, в това число от пътниците на задната седалка в а автомобилите, обезопасителните системи за деца, както и от пътниците в автобуси и микробуси", съобщи на брифинг по-рано днес главен инспектор Мария Ботева.

Друг акцент в проверките е да не се допуска неправоспособни водачи на превозни средства да ги управляват. Ще бъде засилена и контролната дейност по отношение на недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози. Представителите на другите институции ще следят за правилния превоз на пътници и товари, недопускане на претоварване на превозните средства, спазване на времето за почивка от водачите на автобуси и камиони, редовност на документите на превозвания товар и превозните документи на пътниците.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари