Утре в Силистра е премиерата на документалният филм „Ваклуш“ на сценариста и режисьора Николай Василев

Утре в Силистра е премиерата на документалният филм „Ваклуш“ на сценариста и режисьора Николай Василев

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 448
Утре в Силистра е премиерата на документалният филм „Ваклуш“ на сценариста и режисьора Николай Василев

След премиера на "Sofia international Film Fest" "Ваклуш" с прожекции в цялата страна. Прожекцията в Силистра ще се състои на 02 юни, 18:30 часа, Кино "Латона Синема Силистра".

Документалният филм "Ваклуш" е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. След премиера на "Sofia international Film Fest" "Ваклуш" тръгна с прожекции в цялата страна.

Автор на "Ваклуш" е Николай Василев - един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

В документалната лента зрителите ще видят Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова - юрист и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", Огнян Минчев - политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев - богослов, доц. д-р Иван Бъчваров - физик и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Кирил Коликов - математик и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев - журналист и др.

Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като "враг на народа", учи, че няма зло - то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм "Познай себе си и ще познаеш боговете и света". Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича "Път на Мъдростта".

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му "Приказки" е удостоен през 2010г. с наградата "Jameson" на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: "Добрият самарянин", "Пътят към Тива", "Високо", "Добрият Ад", "Резервни крила", "Осенение" и др.

През 2019 г. филмът му "Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Николай Василев представи "Да бъдеш Майстора", вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм "Гладиатор" посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky