Със закон ще сменяме водомерите с дистанционни за 2 години

Със закон ще сменяме водомерите с дистанционни за 2 години

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1382
Със закон ще сменяме водомерите с дистанционни за 2 години

Подмяната ще струва поне 200 лева на семейство

До 24 месеца от влизане в сила на закона всички индивидуални водомери в България трябва да бъдат с дистанционно отчитане, а всички сградни отклонения от водопроводната мрежа трябва да имат свой измервателен уред. Това записа регионалното министерство в нов вариант на проектозакон за водоснабдителните и канализационните услуги, който бе пуснат за обществено обсъждане.

Това е втори опит на служебния кабинет да регулира ВиК сектора - през октомври м.г. бе пуснат първи вариант на този проект, но времето бе недостатъчно за вкарване в парламента. В него обаче нямаше такава идея, която сега е написана в преходните и заключителните разпоредби на проекта.

Водомерите с дистанционно са два пъти по-скъпи от обикновените, като средната им цена е над 100 лева

В жилищата, които са с парно, има по два уреда - един за студена и един за топла вода.

По време на предишното обществено обсъждане са получени 33 забележки и предложения, включително и от главния секретар на президента. В окончателния засега вариант обаче повечето забележки не са приети.

Остава идеята регулирането на ВиК операторите да се поеме от нов орган - Комисия за водно регулиране. Тя ще се състои от 5 членове, избирани от парламента за срок от 5 години

Те ще имат право на до два мандата. Заплатата на председателя на новата регулаторна комисия ще е 93% от средното възнаграждение във водния сектор, което по последни данни е 1389 лв. Членовете съответно ще получават 85% от средната за сектора заплата.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари