АНАЛИЗ: Мачът в община Дулово между ГЕРБ-СДС и ДПС остава "равен" и на тези избори

АНАЛИЗ: Мачът в община Дулово между ГЕРБ-СДС и ДПС остава "равен" и на тези избори

Регион: Дулово Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1157
АНАЛИЗ: Мачът в община Дулово между ГЕРБ-СДС и ДПС остава "равен" и на тези избори

Предсрочните парламентарни избори приключиха, ЦИК обработи всички протоколи и дори вече обяви коя партия колко мандата получава във всеки регион.

Днес ще разгледаме какво се случи на територията на община Дулово, където битката между ДПС и ГЕРБ винаги е била интересна. Отправната точка е общият резултат, като победител в общината очаквано е Движението за права и свободи с актив от 5 111 гласа, а втора отново е Коалицията ГЕРБ-СДС с 3 204 гласа. Ако погледнем само пет месеца назад виждаме, че партията на Ахмед Доган е получила 4 966 гласа, а тази на Бойко Борисов - 3 071 гласа.

С две думи - и двете формации успяват да привлекат същата подкрепа, каквато и на изборите през октомври 2022 г.

Изводът, който можем да направим е, че увеличават гласовете си с по малко над 100 гласа и по-конкретно ДПС със 145, а ГЕРБ със 133 гласа. Трябва да се вземе предвид и факта, че на тези избори избирателната активност беше малко по-висока от предишните.

При по-подробен преглед в данните виждаме, че от всички 43 секции на територията на общината ДПС печели повече гласове в 24 секции, а ГЕРБ-СДС в 22 - това в сравнение с предишните избори. Съответно ДПС губи подкрепа в 18 секции, а ГЕРБ-СДС в 20. И двете политически структури запазват гласовете си в по 1 секция на територията на общината.

Общо взето във всички секции разликите са минимални, като само в секция 201000423 в село Поройно има огромен обрат на ГЕРБ-СДС. На изборите през октомври 2022 г. резутатът е бил 156:51 в полза на ДПС, а на изборите в неделяденят завършва 207:196 за ГЕРБ-СДС. И двете формации увеличават подкрепата си, като за ГЕРБ-СДС са получени 156 гласа повече, а за ДПС само 40.

Победата в Поройно на ГЕРБ-СДС стана известна в цяла България, след като Нова телевизия излъчи репортаж във вечерната си емисия "Новини" преди два дни. Причината - два часа след приключване на изборния ден група привърженици на ГЕРБ-СДС празнувала в центъра на селото изборната си победа. Заради силния шум от празненството председателката на секционната комисия изпратила дежурния полицай да помоли компанията за тишина. В тази компания дори бил нейният съпруг и главно действащо лице - Ергюн Фейзи, който е активист на ГЕРБ и организатор на празненството след оспорваната победа, съобщи НОВА.

Напрежението в центъра на село Поройно между симпатизанти на двете партии ескалира за минути. От видеозаписите се вижда как бързо се събират много хора от двата лагера. В сбиването се замесват повече от 20 души и е можело да се стигне до много по-големи последици от това. За щастие полицията успява да се намеси и да прекрати спора.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари