18+ ВИДЕО: Силистренец "хвърли" шокиращ глас към кандидатите за Народни представители

18+ ВИДЕО: Силистренец "хвърли" шокиращ глас към кандидатите за Народни представители

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 2561

Изборите приключиха, но все още има хора, които се вълнуват и анализират разпределението на народната любов.

Тези избори бяха по-различни с това, че за първи път гласоподавателите можеха да гласуват и с хартиена бюлетина и с машина. Другото ново беше, че всеки можеше да наблюдава в реално време броенето на гласовете онлайн. Това излъчване само по себе си създаде доста гафове, които вече сте гледали в националните емисии на телевизите.

"ПОРТАЛ СИЛИСТРА" обаче попадна на видео споделено в социалната мрежа Facebook, заснето в секция 104 в град Силистра, която се намира в детска градина "Радост".

Там е подаден глас с хартиена бюлетина за "Възраждане" (според СИК), в която не просто има написано послание от изберателя, а направо е залепена принтирана снимка на жена, която извършва орална любов на мъж. На записа не се вижда дали е отбелязан номера на партията, но в момента на отварянето на бюлетина се чува член на СИК да изрича думата "Възраждане". Няколко секунди по-късно някой от присъстващите задава въпроса "какво пише", а друг отговаря "номер 3", който е и номерът на партията в тези избори. Във видеото се споменава и "Български възход".

Членовете на СИК остават изумени от това, което виждат с очите си. Чува се предложение бюлетината да бъде показана на камерата, както и "да не се показва" предвид нецензурното съдържание.

Винаги когато се гласувало с хартиена бюлетина, народа е бил доста креативен, което отвикнахме да виждаме на последните няколко избора, защото машините не дават подобно поле за изява на избирателите.

Каквото и да си говорим обаче подобен майтап не е срещан никъде досега в България или поне не е ставал достояние в медиите.

----

ОБНОВЕНА НА 07/04 В 19:53 ЧАСА

Представители на "Възраждане" от силистренската структура се свързаха с нас, за да поискат "право на отговор" и да уточнят, че според тях от самото видео не става ясно дали на бюлетината е отбелязан номера на партията и представят доказателство за това. Оказва се, че 4 дни след изборния ден са получили снимка на цялата бюлетина, която ще видите в края на тази статия. На нея действително се вижда, че на квадратчето няма вот за нито една партия. Остава въпроса обаче дали снимката не е манипулирана със софтуер, защото към нея няма придружаващ сертификат за автентичност.

Екипът ни научи, че тази секционна комисия (СИК) грубо е нарушила правилата, които са им спуснати от ЦИК. Според методологията за приключване на изборния ден и разписаниете правила е трябвало един представител да изважда една по една бюлетините от урната, като обявява решението на избирателя. Това изискване не е спазено и всички бюлетини са били изсипани на масата, като както се вижда и от самото видео всеки от членовете взема бюлетини и цитира партии и номера.

Друго грубо нарушение на Изборния кодекс е използването на "възпроизвеждаща техника". Ето какво гласи чл. 227. (1) "Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване." Законодателят е определил и глоба за подобно нарушение в Чл. 487. "Който наруши разпоредбите на чл. 227 или чл. 228, се наказва с глоба 1000 лв." Остава въпроса как от "Възраждане" са се сдобили със снимка на бюлетината и ще се самозезира ли ЦИК.

В крайна сметка ЦИК вече обяви крайните резултати от гласуването, а от тях става ясно, че "Възраждане" е трета политическа сила и единствено те увеличават своите гласове с над 100 000 в сравнение с предишните избори през октомври 2022.

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky