Маргарита Генчева от „Възраждане“: Ще работим, за да имате достъп до здравеопазване

Маргарита Генчева от „Възраждане“: Ще работим, за да имате достъп до здравеопазване

Регион: Силистра Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 614
Маргарита Генчева от „Възраждане“: Ще работим, за да имате достъп до здравеопазване

Проблемите в здравеопазването като че ли наистина нямат край. Силистренска област остава една от най-сериозно засегнатите от липсата на адекватна и навременна медицинска помощ.

Години наред болницата в Силистра е забравена. Под различен претекст НЗОК отказва да заплаща надлимитната дейност по клинични пътеки на болницата. Става дума за реално разходвани пари, които се вземат от бюджета на болницата и така с всеки изминал месец тя затъва в нови и нови дългове. Не само това, но този личен разход се отразява неминуемо върху възнаграждението на персонала, масово напускат лекари и медицински сестри, демотивирани да полага висококвалифициран труд за заплата малко над минималната, установена за страната. Разбира се болницата не може да функционира нормално с оскъден персонал, закриват се цели отделения, лекарствата не достигат, не е възможно да се поемат нови и нови пациенти и порочният кръг се затваря.

През последните три години болницата не е получила нито лев за направени капиталови разходи. Рушат се започнати и недовършени помещения. Десетки пъти лекари и здравни специалисти са подавали сигнали и жалби до местната власт, недоволни от неглижирането на проблемите на болницата. Провеждани са редица срещи, разговори, отправяни са различни молби до институциите без никакъв успех и с нулев резултат. Бивши служители ни споделиха за грандиозни финансови злоупотреби, извършвани от управляващите болницата години наред.

В случай, че не знаете - в последните няколко години почти всички нови апарати се закупуват чрез дарения на местни жители и организации. Детското отделение е ремонтирано с помощта на собствени средства, местна фондация и усилията на доброволци от града. Земеделска кооперация от с. Срацимир дарява реанимационно легло, местни филантропи подпомагат на траншове различни ремонтни дейности.

Организирана е акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца", със средствата от която се закупува неонатален респиратор и се ремонтират две помещения в отделението по неонатология. Чудесно е, че деца помагат на деца, но къде е държавата ни за пореден път?

Ние от Възраждане считаме, че качественият достъп до здравни услуги е един от основните фактори, които задържат хората в дадено населено място и инвестиции именно в този отрасъл са в състояние да разрешат редица други проблеми в страната. На първо място - тежката демографска криза и обезлюдяването на големи територии. И в 49-то Народно събрание ще работим, за да може живущите в Силистра и областта да имат достъп до здравеопазване и качествена здравна услуга.

Българските граждани могат да дадат доверието си на "Възраждане" с номер 3 в бюлетината!

"Възраждане" е с номер 3 в бюлетината!

image

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари