Kaufland и Lidl въвеждат първите автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

Kaufland и Lidl въвеждат първите автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1022
Kaufland и Lidl въвеждат първите автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове

За огромно съжаление на силистренци, обектите на хипермаркетите в града към момента няма да предлагат тази възможност.

Kaufland и Lidl са първите търговски вериги у нас, които въвеждат автомати за приемане на използвани пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.

Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и други. Те дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Автоматите в Kaufland и Lidl приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

"Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025-а да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани. Пожелавам успех!", каза на събитието за старта на пилотните проекти заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

"Тези пилотни проекти са много добро начало за бъдещата депозитна система на България, която е една стъпка към по-ефективна и зелена икономика за страната. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба като Германия, например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента.", заяви Ирене Планк, посланик на Германия у нас, която беше специален гост на представянето на автоматите и беше сред първите, върнали своя PET бутилка.

"Поставянето на машините за събиране на пластмасови бутилки и кенове е поредната значителна стъпка, която предприемаме, за намаляване на въздействието върху околната среда. С тях се подпомагат усилията на държавата и местните общности за повишаване на разделното събиране, като насърчаваме клиентите ни да се включат активно в този процес. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт.", коментира Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България.

"С този проект искаме да покажем, че търговските вериги могат да имат важен принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и създаването на условия за работеща кръгова икономика. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се използват за производството на нови бутилки и така на практика ще се осъществява кръговият модел "от бутилка в бутилка", заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Lidl България.

Проектът се реализира като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic - международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са Lidl и Kaufland.

---

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира.

Не се приемат:

Пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и пластмасови бутилки и метални кенове, които съдържат течности, деформирани са или замърсени.

Стойност на ековаучера:

• За всяка върната бутилка или кен клиентът получава 5 стотинки. В зависимост от върнатото количество автоматът отпечатва ековаучер за съответната обща сума, който може да бъде ползван при пазаруване в Kaufland.

• Максималната стойност на един ековаучер е 2 лева (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лева, а клиентът може да продължи да връща. Накрая ще получи нов ековаучер за бройките над 40.

Пазаруване с ековаучер:

• Ековаучерът може да се използва само при покупка над 10 лева.

• Той е валиден за срок от 90 дни от датата на издаването му и може да се ползва само в магазина, в който е получен.

• Изключение: ековаучерът не може да бъде използван за покупки само на тютюн или тютюневи изделия, дори стойността им да надвишава 10 лв. Той може да бъде използван само ако освен тютюневи изделия, клиентът е закупил и други продукти.

В кои градове и магазини на Kaufland има автомат за разделно събиране?

• София, ул. "Филип Аврамов" №3

• София, бул. "Ген. Тотлебен" № 36

• Пловдив, бул. "Цариградско шосе" № 94

• Пловдив, ул. "Брезовско шосе" № 127

• Варна, ул. "Д-р Петър Скорчев" № 2

За стратегията RЕset Plastic

Въвеждането на автомати за обратно приемане на еднократни опаковки e част от дългосрочната стратегия на Schwarz групата за пластмасата RЕset Plastic, чийто устойчиви цели се основават на принципа "По-малко пластмаса - затворен цикъл на суровините".

Цели по стратегията RЕset Plastic

• Намаляване на употребата на пластмаса в опаковките на собствените марки продукти с минимум 20% до 2025 година.

• Постигане на максимална рециклируемост на пластмасовите опаковки на всички собствените марки.

• Използване на средно 25% рециклат в опаковките на същите на тези продукти.

Резултати

Kaufland вече отчете спад от 27% в употребата на пластмаса за 2021 г., с което компанията на глобално ниво преизпълни с четири години предварително заложените планове в REset Plastic стратегията.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари