ДЪРЖАВАТА В КРИЗА: Вдигат такси и акцизи, връщат стария ДДС на храните

ДЪРЖАВАТА В КРИЗА: Вдигат такси и акцизи, връщат стария ДДС на храните

Регион: България Категория: Анализи Публикувано: Прегледи: 1217
ДЪРЖАВАТА В КРИЗА: Вдигат такси и акцизи, връщат стария ДДС на храните

Ненадейна тревога за финансовата стабилност на държавата би Министерството на финансите. Прогнозата на служебния министър Росица Велкова е държавата да влезе в процедура за свръхдефицит, да се забави влизането ни в еврозоната, да има по-висок дълг и проблем с ликвидността на финансовите пазари. Като последица може да се наложи страната да вземе заем от Международния валутен фонд.

Причината държавните финанси да закъсат според Велкова са взетите законодателни решения за повишаване на социалните плащания в рамките на последните три краткосрочни парламента - 46-и, 47-и и 48-и.

Затова служебният кабинет излиза с пакет спешни мерки, които включват повишаване на някои такси, акцизи и данъци. А в края на април Велкова обеща да внесе проект за бюджет ‘2023 в бъдещото Народно събрание. Той ще бъде разработен с дефицит от 3%.

Част от мерките ще включват възстановяване на стария ДДС от 20% за всички стоки и услуги с изключение на хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Ще се повишат тол таксите и концесионните възнаграждения, но не бе уточнено с колко точно. Въвежда се данък "свръхпечалба" за всички предприятия, а държавните се предлага да внесат в бюджета 100% дивидент. Ще се увеличи и акцизът на електронните цигари.

"Така ще се гарантира индексиране на пенсиите, изплащането на заплатите. Получи се асиметрия в разходите на държавния сектор", обясни Росица Велкова. Тя припомни, че още август месец е алармирала, че заради прекомерните социални плащания, залегнали в законодателството, държавата върви към прекомерен дефицит. По нейни изчисления те биха довели до 6,9% дефицит от прогнозния БВП за 2023 г.

В същото време обаче самото служебно правителство отказа да внесе проект за бюджет през есента на миналата година, въпреки многократното настояване за това от страна на повечето политически сили във все още действащия тогава 48-и парламент.

"Не внесох бюджет, защото тогава се очакваше да има редовно правителство", повтори Велкова тогавашния си аргумент.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky