Реколтата от пшеница в Добруджа е под въпрос

Реколтата от пшеница в Добруджа е под въпрос

Регион: Силистра Категория: Земеделие Публикувано: Прегледи: 913
Реколтата от пшеница в Добруджа е под въпрос

Реколтата от пшеница е под въпрос в Добруджа заради липсата на валежи. Почвената влага е едва наполовина от необходимото. Очертава ли се недостиг на хлебно зърно и какво ни очаква?

Според Радостина Жекова пред NOVA, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, ситуацията е притеснителна.

"Посевите тръгнаха трудно, изкарахме изключително суха есен, което беше предпоставка за късното покълване на пшеницата. Далеч са от нормалното си развитие, не можаха да се зазимят. Средно валежите са около 160 литра на квадратен метър. Необходимият запас от влага се получава при над 300 литра", обясни тя.

И допълни, че България потребява около 3 млн. тона стока, а това количество е налично дори да няма добра реколта тази година.

По думите ѝ липсата на дъжд носи стрес на пшеницата.

"Предстои тежка кампания от сеитби напролет, която ще бъде доста трудна без влага. Рисковано е да се прекалява с торовете в момента, а и цената им е много по-висока. Ако не завали оттук насетне, няма да очакваме реколта. Спазваме стриктно регламентите за пестициди и торове. Това струва страшно много ресурс на земеделците, сега са над 250 лева на декар. Цените на препаратите са с 40% нагоре, това вдига себестойността на продукцията. Фалитите са имагинерни, но междуфирмената задлъжнялост е голяма. Ще поискаме от банките да изчакат да си вземат вземанията", посочи Жекова.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky