Празненство в Силистра за 10 февруари - 145 години от освобождението на Силистра от османско владичество

Празненство в Силистра за 10 февруари - 145 години от освобождението на Силистра от османско владичество

Регион: Силистра Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 276
Празненство в Силистра за 10 февруари - 145 години от освобождението на Силистра от османско владичество

С реализация на част от програмата "От олтара към свободата", дело на община Силистра, на Общински комитет "Васил Левски" и Общински клуб "Христо Ботйов" в крайдунавския град премина отбелязването на 10 февруари, когато преди 145 година навлизат руските освободителни войски в края на руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Молебен за здраве и благоденствие бе отслужен в катедрален православен храм "Св. св. Петър и Павел", а на паметната плоча на ул. "Омуртаг" за посрещане на руските войски бе традиционното тържество за 145-ата година от освобождението на града. Слова произнесоха д-р Юлиян Найденов - кмет на община Силистра, и проф. д-р Пламен Митев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и гост лектор от Общобългарски комитет "Васил Левски", който предния ден проведе публична лекция, птосветена нса Апостола на свободата.

Между храма и паметната плоча, на която бяха поднесени венци и цветя, бе проведено шествие начело с Градски духов оркестър, в което участваха представители на различни институции, неправителствени и патриотични организации, както и групи от училища - клубове на млади възрожденци, и граждани. Областна администрация бе представена от областния управител инж. Николай Неделчев и заместник-областния управител Димитър Тодоров. Представителите на държавната власт в област Силистра се включиха и в поредната среща на кметове на община Силистра и на лидери на местното самоуправление от 1991 г. насам.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right