Наградиха първенците в конкурс, организиран по повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“

Наградиха първенците в конкурс, организиран по повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“

Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 475
Наградиха първенците в конкурс, организиран по повод празника в ПМГ „Св. Климент Охридски“

По повод празника в ПМГ "Св. Климент Охридски" беше организиран и традиционният училищен литературен конкурс, като тази година темата бе "Най-добрият човек, когото познавам", а фокусът - върху добротата - качество на личността, което държим да изградим и у нашите ученици.

В своите есета Кристи-Анна Тодорова, Преслав Петров, Ерен Черкез и Доника Георгиева, чиито преподаватели са г-жа Искра Йорданова и г-н Владислав Димитров, представят вижданията си за доброто - за едни то се състои в това "човек да умее да прави компромиси и да си взема поука", за друг - да не съдим хората, а "да се опитваме да видим доброто у тях", а трети от участниците споделя, че "добрият свят" ще е такъв, "ако има мотивирани хора, които да го превърнат в своя мисия". Но за да оставим нещо добро зад себе си, "защото времето лети", е нужно все пак "да продължим да го предаваме нататък", заключва четвъртата от наградените ни участнички.

В разказа на Мила Ненчева откриваме едно "графитено кокиче", което украсява сивата преди това стена, близо до училището - символ на добротата, която понякога се крие в най-малките жестове.

Преслав Петров пък ни пренася във времето на Платон и древна Атина, където по-възрастният от философа Ламиус му дава нагледен урок по доброта, откупувайки трима роби, двама от които в миналото са били негови недоброжелатели. Но нали това е точно красивото у истинския човек - да простиш и помогнеш на враговете си?

В третия награден разказа - този на Габриела Петрова - след кратката история, разказана от Анна на малката Елизабет, загубила близък човек, детето заключва: "Доброто ще възтържествува, както винаги го прави. То е в сърцата ни и никога няма да се забрави".

Директорът на училището, г-жа Анелия Невска, награди отличилите се на първи места, а всички включили се ученици получиха грамоти и предметни награди, както и благодарността ни, че откриха в себе си вдъхновение и кураж.

Наградите за отличените ученици в литературния конкурс и тази година се осигуряват от живеещия понастоящем в Америка силистренец Румен Чернев, самият той възпитаник на училището, който подпомага духовното развитие на младите хора в града ни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари