Православната църква почита днес свети Сава Освещени

Православната църква почита днес свети Сава Освещени

Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 391
Православната църква почита днес свети Сава Освещени

© интернет

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

Сава е свързан и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.

Предците ни изпитвали страхопочитание към Свети Сава, защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и изразът "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

Свети Сава, основателят на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през 439 година в семейство на богати и знатни родители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и станал монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога, той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение.

След кончината на родителите му, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители, Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.

В традиционните представи на българина Сава най-често е жена, сестра на Варвара.

В деня на Свети Сава се почита и духа-покровител на дома. Може би най-разпространена е легендата, според която добрият брат Сава винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата - Сава и Варвара, подготвят най-големия празник през декември - деня на Свети Николай Чудотворец.

Имен ден празнуват: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари