Поздрав за деня на Адвокатурата от силистренския адвокат Валери Великов

Поздрав за деня на Адвокатурата от силистренския адвокат Валери Великов

Регион: Силистра Категория: Поздрави Публикувано: Прегледи: 542
Поздрав за деня на Адвокатурата от силистренския адвокат Валери Великов

На 22 ноември отбелязваме Деня на българската адвокатура.

Началото поставя Законът за адвокатите - първият специален закон, който регламентира упражняването на адвокатската професия в България. Този закон е приет от втората редовна сесия на V Обикновено народно събрание на 22 ноември 1888 година. С Указ № 342 на княз Фердинанд I важният нормативен акт е утвърден, а също е преподписан от тогавашният министър на правосъдието Димитър Тончев. Законът за адвокатите бива подпечатан с държавния печат и регистриран под № 180.

Голямата заслуга за изработването на законопроекта, слагащ началото на адвокатската дейност е на д-р Константин Стоилов - бивш адвокат и министър на правосъдието.

"Адвокатството е наистина свободно звание, но понеже неговото упражнение се коснува (доближава) всекидневно до най-жизнените интереси на обществото, то последното, както има право да изисква, щото възпитанието на децата да се поверява на добри и достойни учители, а болните да се лекуват от вещи и способни доктори, тъй също има право да изисква, щото ония, които се явяват пред съдилищата, да защитават честта, имота и живота на гражданите, напълно да отговарят на тая важна и деликатна длъжност. Ето защо, виждаме във всички цивилизовани страни да съществуват закони за адвокатите, които полагат на известен ценз желаещите да постъпят в това звание и които подробно регулират адвокатските действия.", казва за адвокатурата д-р Константин Стоилов.

В наши дни професионалният празник на българските адвокати се чества от 2005 година по решение на Висшия адвокатски съвет.

За мен е чест и привилегия достойно да отстоявам върховенството на закона, в помощ на хората, които ми се доверяват.

Да пребъде добротата и справедливостта за нас!

ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ

АДВОКАТСКА КАНТОРА "ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ"

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky
left
right