СУ „ Йордан Йовков“ в село Окорш чества 81 години от основаването си

СУ „ Йордан Йовков“ в село Окорш чества 81 години от основаването си

Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 562
СУ „ Йордан Йовков“ в село Окорш чества 81 години от основаването си

На 21.11.2022г., по повод 81 години от създаването си, училището в с. Окорш чества патронния си празник- разказва Нигяр Музаферова-преподавател в училището. Денят започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Йордан Йовков в двора на училището.

Заради прекрасното събитие имаше срещи с досегашни учители и възпитаници, имаше срещи с миналото и бъдещето, имаше много емоции и усмихнати хора. А в настоящето - талантливите ученици се изявиха на читалищната сцена с танци, песни, като акцента бе върху драматизации по произведения на певеца на Добруджа-Йордан Йовков. В препълнената зала с родители и гости героите на Йовковия разказ "Серафим" оживяха със своите мисли и преживявания, "Галената мома" разбра, че телефонът не може да готви, а танцьорите и певците направиха пъстър и прекрасен букет от емоции и преживявания. И така както писателят Йордан Йовков разказва прости, но истински човешки истории и по неповторим начин може да превърне обикновения делник в нещо интересно и значимо, така и възпитаниците на едно от най-старите училища в община Дулово-училището в село Окорш- " Йордан Йовков" преобразиха делника в празник

image

Д-р Юксел Ахмед- кмет на община Дулово- изпрати специален поздравителен адрес, а директорът на училището- Деница Стоянова- отправи своите послания за здраве, упоритост и още повече успехи на ученици и учители. На празника присъстваха кметът на село Окорш Кемал Реджеб и кметовете на селата Вокил и Овен - Ехлиман Ехлиман и Юмер Мехмед. Поздравления поднесоха и Доротея Тотева- заместник-кмет и Мариана Йорданова -началник на отдел "Образование".

Началото на училището се поставя през далечната 1941г. в съществуващата и до днес в двора на училището каменна сграда. Тя е построена през 1932- 33г. от румънски майстори. В сградата е имало само две стаи. През първата година от откриване на училището в него са се обучавали 74 ученици. До 1946г. двете стаички са били единствените помещения, в които децата в два слети класа са се учили на четмо и писмо, на аритметика и родинознание.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right