Силистра посрещна в Доростолска епархия мощите на светите братя Кирил и Методий

Силистра посрещна в Доростолска епархия мощите на светите братя Кирил и Методий

Регион: Силистра Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 644
Силистра посрещна в Доростолска епархия мощите на светите братя Кирил и Методий

На 20 ноември 2022 г. на пл. "Свобода" в древния крайдунавски град Силистра бяха посрещнати частици от мощите на светите братя богослови и книжовници Кирил и Методий. В кратък ритуал при силен дъжд останките от просветителите на славянските народи бяха приети от доростолския митрополит Яков, след което с факелно шествие бе проведена лития до катедралния православен храм "Св. св. Петър и Павел".

image

В предвидената програма участваха отци от епархията и техни гости от други места, представители на държавни институции - сред тях и областният управител инж. Николай Неделчев, на общинските власти и др. Студенти - бъдещи учители, заедно със свои преподаватели от Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев" също се включиха в програмата. Светите мощи са дарение от архимандрит Тихон от Украинската православна църква чрез протопрезвитер Добри Чаков - протосингел на Доростолска епархия. Реликвата пристигна със специален сертификат, удостоверяващ нейната истинност.

Дарението обогатява разнообразието от мощи на светци, съхранявани за поклонение в силистренския православен храм, сред които и мощите на св. Дасий Доростолски, донесени от папа Йоан Павел II преди 21 години, за да останат завинаги в града на брега на р. Дунав. В чест на него и на останалите многобройни доростолски мъченици преди няколко години с участието на Негово Светейшество патриарх Неофит - глава на БПЦ, бе осветена икона и бе учреден специален събор, провеждан през месец юли, дни след патронния празник на главната църква на епархията.

Знаменателно е, че приемането на мощите на Кирил и Методий се случи навръх деня на първия християнски мъченик по българските земи от преди 1 730 г., чиито мощи от 2001 година насам го правят и закрилник на Силистра. Както и в навечерието на 21 ноември - Ден на християнското семейство. От името на древно просиялата епархия, създадена през 390 г., са дарявани мощи и на епархии от други страни, например в Румъния - на светците Петър и Павел, Киприан Картагенски, Трифон, Мина и Стилиан Пафлагони, при това само за последната една година.

За гражданите на Силистра е чест да имат на разположение мощи на светци, чиято памет се почита както от източноправославната, така и от римокатолическата църква - знак на признание като към просветители с принос за развитието на европейската цивилизация. В предварителен план пред медиите митрополит Яков изрази радостта си, че мощите на светите братя остават за вечни времена в благодаруваната Доростолска епархия, откъдето да възнасят своите молитви за цяла България. С надеждата, че те са нов повод за разширяване на възможностите за поклоннически туризъм в Крайдунавска Добруджа.

За участието си в своеобразния празник, в който инж. Неделчев изнесе слово, заяви: "За мен като представител на държавната власт в област Силистра бе неповторимо преживяване посрещането в Доростолска епархия на мощите на светите братя Кирил и Методий, останали в историята със своето книжовно дело. За втори път през последните малко повече от двадесет години в град Силистра провеждаме подобно знаменателно събитие.

За Доростолска епархия е чест да притежава своеобразната реликва на славянските апостоли. Така както в началото на настоящия век приехме мощите на св. Дасий - пръв от доростолските мъченици. За Силистра и областта е добра поличба завинаги на наше разположение да са мощи на световно известни светци, допринесли. за духовността на различни държави и като цяло на Православието. Нека мощите на Кирил и Методий ни дадат надежда и упование, от които имаме нужда във всеки миг от нашия живот!".

По време на ритуалите в православния храм прозвуча "Азбучна молитва" в изпълнение на Мартин Ангелов от Театрално студио "Артистик" с ръководител Христо Христов. Своето отношение към посрещането на мощите на просветителите изразиха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, д-р Мария Димитрова - от името на Общински съвет Силистра като негов председател, началникът на РУО на МОН д-р Габриела Миткова, доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра, доц. дфн Тодорка Георгиева - ръководител на Научен център "Дазий Доростолски", Владимир Перчемлиев като представител на ФК "Доростол", чиито състезатели станаха част от литийното шествие със запалени факли - символ на пробуждането и знанието, заедно с Градски духов оркестър, и др. Заря в небето и камбанен звън ознаменуваха тържеството на духа и на вечността на христовата вяра.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари