Окръжен съд определи мярка „Задържане под стража“ на И.К, заплашил с нож полицейски служители

Окръжен съд определи мярка „Задържане под стража“ на И.К, заплашил с нож полицейски служители

Регион: Силистра Категория: Крими Публикувано: Прегледи: 917
Окръжен съд определи мярка „Задържане под стража“ на И.К, заплашил с нож полицейски служители

© интернет

Силистренски окръжен съд определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" на И.К, обвинен, че не се е подчинил на разпорежданията на полицейски служители-автоконтрольори, избягал е с автомобила си, а впоследствие е отправил закана за убийство на полицейските служители с насочен към тях нож.

Припомняме, че на 05 ноември Районен съд-Силистра не уважи искането на Районна прокуратура-Силистра за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо И.К. Съдът прие, че мярката "Задържане под стража" би била прекалено тежка, тъй като обвиняемият има постоянен адрес, живее и работи в населеното място, има чисто съдебно минало, не е налице предпоставка да извърши друго престъпление и взе мярка за неотклонение "Домашен арест" по отношение на И.К.

Прокуратурата протестира съдебния акт на първата инстанция, с мотив че единствено мярка за неотклонение "Задържане под стража" е адекватна на високата обществена опасност на деянието на И.К.

В съдебното заседание днес /09 ноември/ окръжният прокурор поддържа искането и акцентира, че обвинението е за тежко умишлено престъпление, а от изготвеното заключение по назначената съдебно-химическа експертиза е видно, че концентрацията на етилов алкохол в кръвта на обвиняемия е била над допустимите норми, позволяващи управление на МПС.

51 годишният обвиняем И.К. и неговият защитник поискаха да бъде потвърдена досегашната мярка "Домашен арест".

Тричленният състав на Силистренски окръжен съд прецени, че протестът на прокуратурата е основателен. Налични са и двете законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" - обосновано подозрение за авторство на деянието и опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Според съда поведението на И.К. е свързано със създаването на пречки за извършването на полицейската проверка и създадената реална заплаха за личността и здравето на полицейските органи, както и данните за управление на МПС в пияно състояние са деяния осъществени в реална съвкупност, в изключително кратък интервал от време, и при това с изключителна дързост и с грубо нарушаване на обществения ред. В съвкупност те са мотив, обосноваващ извода, че е реална опасността обвиняемият И.К. да извърши друго престъпление.

С оглед на това Силистренският окръжен съд отмени мярката за неотклонение "Домашен арест", определена от Районен съд-Силистра и взе най-тежката мярка за процесуална принуда "Задържане под стража" спрямо И.К.

Определението на Окръжен съд-Силистра е окончателно.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right