Общинските съветници в Тутракан проведоха редовното си заседание днес

Общинските съветници в Тутракан проведоха редовното си заседание днес

Регион: Тутракан Категория: Общински съвет Публикувано: Прегледи: 2062
Общинските съветници в Тутракан проведоха редовното си заседание днес

Преди началото на работната част на заседанието на Общински съвет-Тутракан се състоя церемония по награждаването с приз "Млад будител" на ученици от всички общински училища. Поводът - предстоящия Ден на народните будители. За своята благотворителна дейност, многостранни интереси, за отличното си участие в различни състезания и конкурси, с което славят името на града, на своите учители и училища - на 8 ученици номинирани от учителските колективи, кметът д-р Димитър Стефанов връчи Грамота и приз "Млад будител" - Теодор Неделчев - 12б клас, Дамян Лазаров - 12б клас, Надя Драгомирова Лазарова - 8б клас от СУ "Йордан Йовков", гр. Тутракан, Данимир Ангелов - 5б клас, Божидар Великов - 10а клас, Георги Темелков - 5б клас от СУ "Христо Ботев", гр. Тутракан, Федаил Ашим - 6 клас от ОУ "Стефан Караджа", с. Цар Самуил и Ердем Кочан - 7 клас, от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий", с. Нова Черна.

image

Това са млади хора, които дават пример на своите съученици да вървят напред и да съхраняват българската култура и национална идентичност.

"Будител не означава да правиш непременно големи дела - посочи в приветствието си кметът д-р Стефанов. - Будител за мен е човек, който постоянно прави малки дела. Това, че вие сте тук, мили деца, за мен е голяма чест. Вървете по пътя на будителството и привличайте вашите приятелчета и съмишленици в добрите дела!"

Инициативата се осъществява за първи път от Община Тутракан с пожелание това да се превърне в традиция.

Председателят на Общински съвет-Тутракан Нехат Кантаров дари на наградените ученици 500 лв., с които да бъде организирана екскурзия до гр. Русе с посещение на Природонаучния музей.

В работната част на заседанието бяха приети предложения внесени от кмета на общината д-р Димитър Стефанов за разкриване на две нови социални услуги.

Първата социална услуга е разкриването на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания. Община Тутракан е получила от Агенцията за социално подпомагане предварително одобрение за неговото създаване. Предвидено е там да се предоставят условия за цялостно обслужване на тези лица през деня. Капацитетът е 30 потребители.

Основните дейности са свързани с предоставянето на социална подкрепа, задоволяване на ежедневните здравни, психологически, образователни, терапевтични потребности, храна, също така и дейности за свободното време и личните контакти.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания ще се помещава в сградата на бивша Детска ясла в града.

Изпълнението на дейностите на новата социална услуга ще се финансира от държавния бюджет, считано от 1 ноември т.г.

Втората социална услуга е разкриването на Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в гр. Тутракан. За него е предвидена сграда в края на града, на територията на общинската болница. Капацитетът на специализираната социална услуга е 15 потребители.

image

Дейностите ще се финансира от държавния бюджет също от 1 ноември.

На сесията бяха приети решения, с които е одобрен Подробен устройствен план на водопроводно отклонение и ел. захранване за манастир "Света Марина" край с. Сяново, допълнена е Годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост и са приети няколко разпоредителни сделки с тях.

В края на заседанието, общинският съветник Кристиян Калчев покани всички на Благотворителен концерт на 1 ноември, организиран от Граждански съвет "ЗАЕДНО" и НЧ "Н.Й.Вапцаров", събраните средства, от който ще са предназначени в подкрепа лечението на тутраканеца Анатолий Илиев.

Продължава и благотворителната кампания между общинските съветници, които даряват лични средства за лечението на Анатолий Илиев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky