В Районен съд-Тутракан се проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“.

В Районен съд-Тутракан се проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“.

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 257
В Районен съд-Тутракан се проведе „Ден на отворените врати“ на тема: „Открито за съдебната власт“.

На 11 октомври Районен съд-Тутракан проведе "Ден на отворените врати" на тема: "Открито за съдебната власт".

Всички, проявяващи интерес имаха възможност да посетят сградата на съда и да се запознаят отблизо с работата на отделните деловодства и служби.

Денят беше специален за учениците от 11 и 12 клас на СУ "Христо Ботев" град Тутракан, които посетиха за първи път съдебната палата.

Те наблюдаваха открит съдебен процес по наказателно дело с подсъдим, обвинен в управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

След приключване на съдебното заседание Председателя на Районен съд-Тутракан съдия Георги Георгиев изнесе лекция на тема: "Наркотиците - лесният начин да загубиш свободата си. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица.".

Съдия Георгиев разясни функциите на участниците в съдебния процес, как се стига до внасяне на обвинителен акт в съда и етапите на съдопроизводството. Той анализира случилото се в съдебното заседание и вариантите за приключване на наказателното дело.

Лекцията обхвана въпросите за предвидените в закона наказания за държане, ползване и разпространение на наркотичните вещества, а също така и за управление на МПС след употребата им.

Учениците бяха запознати по достъпен начин с понятия като "съкратено съдебно производство, съдебно споразумение, мярка за неотклонение, европейска заповед за арест", а също как съдията определя размера на наложеното наказание, какви са последиците от условното осъждане и ефективното лишаване от свобода.

В непринуден разговор учениците получиха отговори на въпроси, свързани с престъпления против личността, против правата на гражданите, против собствеността, извършени от и срещу длъжностни лица-полицаи.

Провеждането на Деня на отворените врати е част от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов "Открито за съдебната власт", с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система и укрепване на доверието на обществото в българското правосъдие.

С проведената лекция Районен съд-Тутракан сложи началото на мероприятия за повишаване на правната грамотност и култура на младите хора по Образователната програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", през учебна година 2022/2023.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right