На работна среща бе подкрепено предложение за обследване на вредителите по посевите в областта

На работна среща бе подкрепено предложение за обследване на вредителите по посевите в областта

Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 191
На работна среща бе подкрепено предложение за обследване на вредителите по посевите в областта

© интернет

В Областна администрация Силистра бе проведена организирана от областния управител инж. Николай Неделчев работно-консултативна среща по предложение на Областен съвет на земеделските кооперации Силистра с председател Боян Димов и със съдействието на Национална асоциация на зърнопроизводителите, представлявана от Даниела Димитрова - член на УС на НАЗ.

Предвид спецификата на посочения като повод за срещата проблем - засилване на процеса от опасност от вредители по посевите, в нея участваха д-р Венелин Димитров - директор на ОБДХ Силистра, и д-р Радко Славов - директор на ОД "Земеделие". В срещата се включиха също Минчо Йорданов - заместник-областен управител, и Ненко Лесев - член на УС на НСЗК, председател на ЗК "Мотор 93" - с. Бабук.

Пред представителя на държавната власт бе представен в пълен обем проблемът, пряко свързан със забрани за обеззразяване с препарати на семена в определени сфери, както и за палеж на стърнища. Резултатът от това в комбинация с лятната суша, е повишеното развитие на вредители в тревисти зони, горски пояси, насаждения с царевица и слънчоглед, както и при люцерната.

Идеята на заинтересованите страни е да се обърне внимание на проблема чрез обследването му на областно ниво, протоколите от което да бъдат пратени на национално равнище с цел вземане на мерки за спасяване на следващата 2022-2023 стопанска година.

За осъществяване на обследването до ОБДХ ще бъде пратен сигнал искане, по който да работят наличните в региона екипи, като има уверение в рамките на седмица да бъде проведен процесът. Стана ясно, че подобна проверка вече е направена в област Добрич и са известни резултатите от нея.

"Препоръчвам добро взаимодействие и непосредствена комуникация между представителите на всички институции, които ще участват в обследването, с очакване на последваща среща да разгледаме постъпилите данни и констатации", заяви на финала на работния форум областният управител инж. Неделчев.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right