Край на "веселите балони" с райски газ по дискотеките в Силистра

Край на "веселите балони" с райски газ по дискотеките в Силистра

Регион: Силистра Категория: Здраве Публикувано: Прегледи: 2122
Край на "веселите балони" с райски газ по дискотеките в Силистра

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения дискотеки, барове за продажбата на райски газ. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Според разбирачи този "наркотик" освен, че може да се продава легално, той е и по-доходоносен от самите наркотици. В Силистра една "доза" или балон пълен с райски газ се продава на цена от 6 лева, а себестойноста на газа и самия балон е около 50 стотинки. Ефекта трае няколко секунди.

Мярката идва, след като омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова за множество жалби от родители и граждански организации заради масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид.

"Разпространението и използването на райски газ взема застрашителни размери. Трябва да се вземат решителни и бързи мерки. Ето защо КЗП започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и в социалните мрежи за продажба на това вещество. Ще се издават актове и ще се съставят глоби до 25 хил. лв.", заяви Нинова.

По думите ѝ в България има добри закони, но лошо приложение.

Нинова уточни, че БСП ще внесе законови промени, с които да се наложи забрана върху свободната продажба на райски газ на малолетни и непълнолетни.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky