Книга за Раковски и филм за Ботев представя в Силистра изследователят Иван Тренев

Книга за Раковски и филм за Ботев представя в Силистра изследователят Иван Тренев

Категория: Култура, Общество Публикувано: Прегледи: 902
Книга за Раковски и филм за Ботев представя в Силистра изследователят Иван Тренев

На 29 юни 2022 г. от 17 ч. в Регионална библиотека "Партений Павлович" Силистра предстои представяне на книгата "Раковски - 200 години безсмъртие. Един световен мъж", за което се очаква като гост да бъде Иван Тренев, изследовател от София, родом от град Стара Загора, 31-годишен. По публикация в сайта на БНР (bnr.bg), "в нея авторът представя книгите на писателя, неизвестни факти за живота и делото му и подчертава значението на революционера за българския народ, история и език, както и за огромния му принос към българщината на Балканите".

И още по други източници: "Дадени са много допълнителни материали, които осветяват връзките на Георги Раковски с възрожденските дейци Левски, Ботев, дейци на "Етерията", дейци на младотурците, младорусите, младосърбите и т.н. Трябва да осъзнаем, че Георги Раковски е излязал далече от българската рамка и е значим както за нашата история и съществувание, така и за европейската култура, дори за далечна Индия, където той е наречен национален герой на Индия".

image

Тренев е съавтор на книгата "Ролята на масонството в борбите за освобождение на българите от османско иго" заедно с проф. Евгений Сачев и Александър Алексиев. През м. април 2021 г. взема участие в написването на бележник с колекционерска стойност във връзка с честването на 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. В допълнение по темата от интервю на Тренев за www.debati.bg: "В памет на Георги Раковски издателство "Нитон" отпечата комплект от четири книги във футляр за народна употреба и опознаване на великия възрожденски революционер, с пояснения за неговия колосален научен труд".

Срещата с Иван Тренев ще има и втора част - представяне с видео показ на втората част на филма "Ботйов отвъд понятното" (www.youtube.com/watch?v=wmd7ACOlMm0), който стана факт за обществеността в средата на м. февруари т.г. От филма, в който Тренев играе самия Ботев, става ясно, че всъщност той се е казвал Христофор Ботйов, галено наричан вкъщи Тинко. Бил е полиглот с 6-7 езика (подобно на Раковски, който е знаел поне 8), срещал се е с Карл Маркс, с когото са раздавали социалистически прокламации в Лондон, за което в кинотворбата има непоказвани и укрити снимки.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky