Как да поддържаме ловните си обувки чисти?

Как да поддържаме ловните си обувки чисти?

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 408
Как да поддържаме ловните си обувки чисти?

Носенето на подходящите обувки е важно за всички любители на лова. Какво ще сложим на краката си съвсем не е дреболия, макар че обикновено този въпрос се подценява и поставя на заден план спрямо избора на оръжие, боеприпаси, оптика и т.н. Естествено, че трябва да сме обути и облечени подобаващо за сезона, като импровизациите със стари анцузи и изтъркани кецове евентуално ще ни спестят някой лев на първо време. Може да се пробваме веднъж-дваж, колкото да разберем, че ако държим на това хоби, трябва да си подсигурим качествени дрехи, както и подходящи обувки за лов. А освен това, трябва да се стараем да поддържаме екипировката в изрядно състояние.

Особено силно това се отнася за ботушите или маратонките, които използваме при излет в гората. Те понасят най-много поражения и дори да няма повреда по тях, при всеки лов се цапат, ако атмосферните условия предполагат това. А активният сезон стартира от късното лято, преминава през често дъждовната есен и навлиза в бялата зима, така че предизвикателства не липсват. Обувките трябва да се чистят от кал и мръсотия, да се предпазват от влагата и прекалените температурни амплитуди, а за целта са ни необходими съответните ловни аксесоари. Те са бюджетни, а и ако сме инвестирали няколкостотин лева в качествени боти или маратонки за хобито, то е добре да поддържаме инвестицията със средствата, чиято цена със сигурност е достъпна.

За какво могат да ни послужат аксесоарите за лов?

За какво ли не, ако говорим в по-общ план. А ако конкретизираме продуктите, които са насочени само към поддръжка на обувките, то там откриваме няколко безспорни ползи. Ето някои направления, за които е добре да имаме подръка съответните аксесоари:

● Защита от влага и измръзване;

● Почистване на повърхностите;

● Запазване на подметката;

● Съхраняване на кожата;

● Отстраняване на неприятни миризми.

Когато тръгнем на лов, обувките ни трябва да са идеално почистени, да изглеждат и да миришат добре и да ни осигуряват удобство. С тази идея в магазините се предлагат ловни аксесоари, които подобряват както нивото на безопасност и защита на здравето, така и външния вид, и усещането за комфорт.

За да са чисти ботушите или маратонките за следващия излет, то е желателно да ги почистим още след като се приберем от настоящия. Или поне скоро след това. Ловните обувки не трябва да се оставят дълго с калта и мръсотията върху тях, тъй като след това става по-трудно да се отстранят, а освен това, може и да увредят тъканите. А с какво се почистват мръсните ботуши или маратонки? Трябва да се съобразим с материята, от която е направена външната им повърхност. Почистващи препарати за ловни обувки вършат тази работа. Спрей за ловни обувки може да се намери в специализираните магазини, като освен да отстрани мръсотията, има и други предимства. С такова средство запазваме за по-дълго материята, което е особено важно за кожения материал.

Понякога може да се наложи да използваме вода за почистването. Естествено, ловните обувки не е добре да се мокрят, но това може да се случи и без да го желаем. Тук пак идва моментът с предварителната подготовка. Импрегниращите препарати играят много важна роля за предпазване именно от влагата, като се нанасят върху суха повърхност. Така и при намокряне имаме защитен слой, който предотвратява проникването на влага навътре в кожата. За тази цел особено подходящи са кремовете за обувки, а спрейовете, които споменахме, имат и тази функция.

Комфортът по време на лов не е за пренебрегване

Импрегниращите препарати допринасят за това да имаме удобство по време на лов. Когато са нанесени в правилния момент, те предпазват обувката от попиване на влагата, съответно и краката ни остават сухи. Но продължителното носене на обувки поражда и други видове дискомфорт. Казано с други думи, когато свалим ботушите след лов, то е възможно от тях да се разнесе не толкова приятен аромат. И за това си има решение - специален дезодорант за обувки, който премахва нежеланите миризми. Продуктите на испанската фирма Chiruca в това отношение са сред най-търсените на пазара. Цената на ароматизатора не е висока, като може да се използва дълго време.

А за да поддържаме ловните обувки чисти, може просто да не ходим с тях преди да стигнем района на излета. Това означава, че трябва да ги пренесем по някакъв начин. Предлагат се специални раници за целта, те дават възможност на ловните обувки да "дишат", тъй като са с вентилационни мрежи, а и предпазват от замърсяване. Когато се озовем на местоназначението, вече можем да обуем чистите боти или маратонки за лов.

Всички тези неща изглеждат естествени и сякаш всеки би се сетил за тях без особено замисляне. Оказва се, че това не е точно така. Мнозина разбират, че обувките им имат нужда от поддръжка, когато се намокрят, скъсат, повредят и т.н. Опитът учи най-добре, но няма нужда да го изпитваме на гърба си (или по краката си), за да знаем как се прави.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right