Посланикът на Румъния бе гост на Областна администрация Силистра

Посланикът на Румъния бе гост на Областна администрация Силистра

Категория: Общество, Политика Публикувано: Прегледи: 592
Посланикът на Румъния бе гост на Областна администрация Силистра

Вчера - 12.05 Нейно превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску - извънреден и пълномощен посланик на Република Румъния в София, бе гост на Областна администрация Силистра, където бе посрещната от областния управител на област Силистра Катя Кръстева. В срещата от българска страна участваха народният представител от Коалиция "Продължаваме промяната" Стоян Георгиев, който е председател на Група за приятелство България - Румъния, заместник-областният управител Минчо Йорданов и Стефан Райчев - почетен консул на Република Румъния в Силистра.

Политически и икономически съветници са също част от румънската делегация, която е в крайдунавския град във връзка с откриване на библиотека съм Консулството, което е тази вечер), както и утре - на офис в града на Двустранната българо-румънска търговска камара, чиито други два офиса са в Букурещ и София.

Областният управител приветства дипломатите от Румъния, представяйки накратко Силистренска област като граничен район със северната ни съседка, през четири от общините в която преминава р. Дунав - водната граница между двете страни, която е и важен транспортен коридор.

Сред обсъдените теми бе и въпросът за подобряване на свързаността между България и Румъния, за която има принципно споразумение на междудържавно ниво, и според посланик Предеску тази есен "разговорите ще станат по-интензивни".

По отношение на темата за мостовете над река Дунав между България и Румъния от румънска страна бе заявено, че не бива да се влиза в съревнователен режим относно възможните места за тяхното изграждане. Сигурно било, че в Румъния, както и в България, никой не отхвърля основанията за по-добра свързаност, част от която са и мостовите съоръжения.

От българска страна бе поставен проблемът с необходимостта за разширяване с нови линии за връзка между фериботен комплекс "Айдемир" до т.нар. Реджия с цел българският, румънският и международният бизнес да имат възможност да осъществяват пътувания в северна посока на Румъния, пестейки време и средства. При сегашната ситуация е възможно пътуване с ферибот само от "Айдемир" до м. "Кичу", т.е. до отсрещната страна на реката. Стана ясно, че вече има взето от двустранната българо-румънска комисия решение тази линия да бъде действаща 24 часа в денонощието.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky