Ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ на Световното по ИТ в САЩ

Ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ на Световното по ИТ в САЩ

Регион: Силистра Категория: Образование Публикувано: Прегледи: 980
Ученици от ПМГ „Св. Климент Охридски“ на Световното по ИТ в САЩ

На 2 май 2022 година в град София се проведе националния кръг на Международното ученическо състезание "Microsoft Office Specialist World Championship 2022", организирано от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В първи кръг се конкурираха 1500 ученици от цялата страна. Сред класираните 31 участници с максимални 1000 точки са и деветимата възпитаници на ПМГ "Св. Климент Охридски" - Николай Георгиев, Алекс Мораров и Константин Кирилов от 10а клас; Михаил Илиев и Божидар Димитров от 11.а клас; Виктория Чолакова и Димитър Христов от 12.а; Иван Радев и Маринела Николова от 12.б клас. Седем от учениците се обучават в профил "Математически" и двама - в профил "Софтуерни и хардуерни науки".

Силистренските гимназисти за пореден път демонстрираха отлично своите умения и на финалния кръг заслужено шампион на България стана Михаил Илиев от 11.a клас, който успя да победи всички, като постигна 1000 точки за невиждано кратко време. Освен него първи в категорията си са Николай Георгиев от 10а клас и Божидар Димитров от 11.а клас, които също получиха максимален брой точки. Благодарение на тези резултати, учениците ще вземат участие на световните финали в САЩ, където ще се състезават с около 500 ученици от над 150 държави. Така възпитаниците на ПМГ "Св. Климент Охридски" ще представят училището, града и страната ни в най-голямото световно ученическо ИТ състезание, което тази година ще се проведе в Анахайм, Калифорния, САЩ, от 24.07.2022 г. до 27.07.2022 г.

За този изключителен успех огромен принос има инж. Искра Николова, която подготвя учениците в групите за занимания по интереси, с подкрепата и съдействието на ръководството на ПМГ в лицето на г-жа Анелия Невска, на кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов. Благодарение на общите усилия от три години ПМГ "Св. Климент Охридски" е и Сертификационен център към Стопанския факултет на Софийския университет. Като партньор факултетът е спомогнал за сертифицирането на над 300 силистренски ученици, за което значителен принос има координаторът за България на всички инициативи и проекти, свързани с Microsoft доц. д-р Николай Нетов.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
FOODMARK Delivery Sticky