Участие на община Ситово в Празника на детето в община Картал, Истанбул

Участие на община Ситово в Празника на детето в община Картал, Истанбул

Регион: Ситово Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 532
Участие на община Ситово в Празника на детето в община Картал, Истанбул

В южната ни съседка Турция честват два пъти Празника на детето. Освен на международно утвърдения Първи юни, също и на 23 април. Тогава се отбелязва Празникът на детето и националния суверенитет.

Традицията е поставена преди 102 години от Кемал Ататюрк, който на тази дата през 1920 г., открива Великото национално събрание и обявява Турция за независима светска република.

Ученици и yчители от вcички краища на cтpаната отбелязват този празник с различни организирани събития - феcтивали, шествия, мyзикaлни и танцови пpояви. На много места гостуват и деца от различни страни.

Тази година Празникът на детето и националния суверенитет бе добър повод, Община Ситово да поздрави своите приятели от побратимената иcтанбулската община Картал. С активното съдействие на общинския кмет Сезгин Алиибрям, група от 15 ученици, водена от общинския съветник Рашид Абтула, Нериман Мустафа - секретар на НЧ "Бачо Киро - 1943 г." в с. Искра, Гюлджихан Мухарем, служител в читалището и хореографа Стефан Станчев, бе осъществено приятелско посещение в община Картал.

Гостите имаха възможност да разгледат Музея на приказките, парка Миниатюрк, а също и да участват в празничната художествена програма на 23 април.

На откритата сцена в Картал, учениците, които са част от фолклорна танцова група към читалището в с. Искра, показаха своя танцов и певчески талант, рецитираха и стихове, а техните изпълнения бяха посрещнати с радост от публиката, която ги аплодира бурно.

Кметът на община Картал Гьокхан Юксел прие българските гости, като изрази задоволството си от посещението им, а също и от възможността за в бъдеще да продължат добрите взаимоотношения между двете побратимени общини. От името на кмета на Община Ситово Сезгин Алиибрям бе поднесен подарък с характерните български фолклорни мотиви от Рашид Абтула. От своя страна Гьокхан Юксел също подари за колегата си пластика на символа на общината.

image

И още една среща проведоха представителите на Община Ситово в истанбулската община Картал - с председателя на Сдружението за култура и сътрудничество "Балканлълар" (Балканци) Олджай Йозгюн.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
left
right