Великденски символи в България: боядисано яйце, козунак, варено пиле и агнешко

Великденски символи в България: боядисано яйце, козунак, варено пиле и агнешко

Регион: България Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1022
Великденски символи в България: боядисано яйце, козунак, варено пиле и агнешко

Великден е символ на възкресението, на победата на доброто над злото, а също и на победата на живота над смъртта. Това е празник не само на възкресението на Христос, но и символ на нашата вяра в по-добрите времена, на надеждата и на желанието ни доброто да пребъде.

Всяка година християнският свят приветства началото на нов живот за природата и хората. Мястото на Великден в църковния календар съвпада с възраждането и разцвета на природата, с тържеството на слънцето и живота. Затова според народните представи той е най-големият и важен пролетен празник. Традициите са променени и позабравени, но в днешно време сме запазили най-хубавото от празника. Запазили сме неговите символи.

В другите страни на Европа любимият на всички деца великденски заек навлезе и вече заема достойно място и в нашата празнична символика - от порцелан, плат или много често в шоколадова форма. За Европа той е един от най-старите утвърдени великденски символи. Макар да идва от езичеството, заекът навлиза в християнството като символ на плодородието, обновлението и бдителността.

У нас обаче боядисването и борбата с яйцата е любимият великденски ритуал за малки и големи. Яйцето е един от най-важните символи на Великден, свързан с представата за мини вселената, побрана в една черупка. Малко са нещата в нашия свят, които имат толкова просто, но очевидно и дълбоко символично значение. Яйцето е малкото чудо на живота, което пази в бялата си пазва тайната на възкресението и новата пролет. То е добър знак за щастие, богатство и здраве. Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или в събота сутрин преди Великден. Първото яйце винаги е червено.

Агнето е още един любим образ, който свързваме с Великден и възраждащата се пролет, Новороденото агънце е символ на новия живот, невинността и доброто в нас. Защото Великден е момент за духовно прераждане и нов шанс да продължим презаредени с положителна енергия напред.

На особено внимание във великденската декорация се радват образите на пиленцето и кокошката - символи на новия живот, дома и грижата. Те придават неповторим уют на празника и чудесно се вписват при подреждането на писаните яйца. Цялото кокоше семейство има своето място във великденската символика. Пилето е символ на новопоявилия се живот и възхвала на пролетта. Кокошката носи уют и спокойствие в дома, топла грижа и бдителна закрила. Петелът от древността се свързва със слънцето: той посреща и обявява настъпването на новия ден. Днес християнството го свързва с образа на Исус, подобно нему петелът разгласява победата на светлината и триумфа на живота над смъртта.

Домът ни грейва празнично щом поставим венец на входната врата и на великденската трапеза. Той е специален и универсален символ, свързан с небето, с идеята за безкрайността и единството на вселената. Венецът е щит, който предпазва дома от злото и място на концентрация на положителна енергия. На Великден слагаме цветни венци, за да отдадем почит на силата на възкръсналата природа.

В дома обредният хляб е средство за общуване между хората в семейството, повод за проява на уважение и сближаване на всички на общата трапеза. Той е и красив начин за общуване с природата и с бога. При замесването му жената е облечена празнично, закичена с цвете. Меси се само с дясната ръка, а с лявата се придърпва.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари