ДПС: Правителството на България е единственото в ЕС, което не прилага мерки срещу кризата, българските граждани са като наказани

ДПС: Правителството на България е единственото в ЕС, което не прилага мерки срещу кризата, българските граждани са като наказани

Регион: България Категория: Политика Публикувано: Прегледи: 1633
ДПС: Правителството на България е единственото в ЕС,  което не прилага мерки срещу кризата, българските граждани са като наказани

Уважаеми читатели,

на редакционната поща на медията ни получихме декларация от парламентарната група на ДПС. Публикуваме я без редакторска намеса.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от парламентарната група на ДПС

Ние депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) правим настоящата декларация заради това, че вече един месец в дневния ред на парламента не се включва внесеното от нас искането за изслушване в пленарната зала на Кирил Петков относно управлението на повсеместната криза, причинена от войната в Украйна и от ценовата криза в енергетиката от края на миналата година.

1. България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), в която правителството няма и не прилага систематизиран план с мерки срещу тези кризи.

Това сравнение провокира впечатлението, че обществото ни е наказано. Дневният ред и на правителството, и на парламента още от самото начало на настоящето управление няма нищо общо с дневния ред на хората. И това се вижда от всички, въпреки опитите на управляващите да ни убедят, че не виждаме правилно.

2. В тази безпрецедентна повсеместна криза социално слабите наши съграждани и пенсионерите са оставени да се справят сами или по-точно да мизерстват в условията на високите цени на електроенергията, на храните, на лекарствата, отоплението. Според анализи на икономисти от БАН цените са три пъти по-високи в сравнение с преди година: два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три пъти - слънчогледовото семе, три пъти - горивата и енергията. Прогнозите на икономистите от БАН са, че до октомври цените у нас могат да се повишат още с 50 до 200%!

И докато у нас в тази ситуация държавата не прави нищо за най-уязвимите социални групи, в съседна Гърция се изплащат помощи за високите цени на горивата на семействата с ниски доходи, а на пенсионерите се дават по 200 евро на месец компенсация заради скъпите храни. Увеличават се семейните добавки за децата и продължават помощите за високите цени на тока. В Румъния правителството въведе таван на цените на тока и газа за срок от една година както за битовите потребители, така и за бизнеса.

Това са примери отсъседни на нас държави. Но във всички останали страни от ЕС, а и не само, също се прилагат подобни мерки. Управляващите отдавна би трябвало да са се запознали с тях и да почерпят опит. Както станахме свидетели, че го правят в други случаи, в които в последствие се оказва, че са свързани с персонални икономически интереси.

3. У нас няма никакви мерки и за осигуряване на продоволствието на страната, което е въпрос на национална сигурност.

Земеделските производители изнемогват при настоящите условия на повишените цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна защита, на повишените с 300 до 500 % цени на торовете! Все повече животновъди закриват фермите си и предават животните си в кланици, поради невъзможност да поемат финансовите разходи. Производството на плодове и зеленчуци е на път да изчезне - площите с домати вече са намалели 6 пъти, а площите с краставици и с пипер - 5 пъти. В овощарството поради финансови затруднения някои от производителите са започнали да изкореняват градините си с намерение да отдават земята под наем.

При това безхаберие на правителството има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа необходимост у нас, както и от драстично повишение на цените на храните.

В същото време в страни като Франция и Испания са въведени защитни изкупни цени на млякото. Във Франция и Гърция има минимални изкупни цени на месото и т.н. С какво българските селскостопански производители, които в едни изключително трудни времена успяха да опазят националните ни световно признати традиции в този сектор, заслужиха това неглижиране на проблемите им от държавата и в момента са принудени да се отказват от това, в което години наред са влагали толкова труд и усилия? Един национален поминък е застрашен да изчезне.

Според експерти в селскостопанския бранш основната потребителска кошница в България вече е от внос, защото секторът е в криза, която няма аналог в последните 30 години. А поради кризата от войната в Украйна и от ценовата енергийна криза, цените на храните на международните пазари непрекъснато се увеличават. Това, естествено, се отразява и в България и има риск дори основни храни да станат "бутикови" за много хора, заради непосилните цени.

Считаме, че е наложително и министърът на земеделието г-н Иван Иванов да бъде изслушан в парламента с цел да представи мерките, които могат да бъдат приложени в селскостопанския сектор за запазване на селскостопанските производства и за обезпечаване на продоволствието на държавата.

4. Няма никакви мерки и за туризма, който има сериозен принос към БВП.

След един месец ще стартира летният туристически сезон, но дали у нас ще има такъв? Защото освен липсата на руски и украински туристи, заради близостта на Черно море до военните действия се очаква отлив и на други туристи за лятото.

5. Нагласите на хората към настоящето управление вече са изключително негативни.

Резултати от скорошно социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч" показаха, че според 61% от хората политика на правителството за подпомагане на бизнеса липсва. Според близо 78% политиката за овладяване на ценовата криза в енергетиката е неуспешна. Близо 89% от хората считат, че политиката по доходите и за справяне с инфлацията е неуспешна.

Друго изследване на същата социологическа агенция от преди ден отчете, че близо 60% от българите са с негативно отношение към управляващата коалиция. И това, че то беше излъчено по БНТ явно провокира управляващите да действат чрез кризисен ПиАр и от парламентарната трибуна чухме декларация, според която причините за неудачите на управлението са причинени от организирани от опозицията саботажи на управленската политика. А такава на практика напълно липсва.

Политика не се прави с декларации. И нагласите на хората няма как да се променят като се казва на черното бяло.

Затова ние от ДПС настояваме да бъде включено нашето искане за изслушване на Кирил Петков в парламента възможно най-скоро, защото проблемите не само повече не търпят отлагане, а тяхното решаване е безпрецедентно закъсняло.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари
left
right