Историческият музей в Тутракан реализира проект, финансиран по Програма INTRREG V-A Румъния - България 2014-2020 г

Историческият музей в Тутракан реализира проект, финансиран по Програма INTRREG V-A Румъния - България 2014-2020 г

Регион: Тутракан Категория: Култура Публикувано: Прегледи: 489
Историческият музей в Тутракан реализира проект, финансиран по Програма INTRREG V-A Румъния - България 2014-2020 г

Историческият музей в Тутракан приключва реализацията на проект "Тутракан - Кълъраш иновативен културен мост за устойчиво регионално развитие", който е финансиран по Програма INTRREG V-A Румъния - България 2014-2020 г. Партньор на българската културна институция е Музеят на Долен Дунав в румънския град Кълъраш. На проведената заключителна конференция бяха представени реализираните дейности.

Да се използва богатото историческо и културно наследство на двата бряга на р. Дунав за повишаване на туристопотока в района на Тутракан, Силистра и Кълъраш е основната цел. Ядрото на проекта е използването на иновативни подходи и технологии за представяне на културното наследство. Адаптирани са най-добрите практики, използвани в цяла Европа за представянето на исторически обекти - Националния музей във финландската столица Хелзинки, Галерия Тейт Модерн в Лондон, Националният музей по естествена история в Париж.

Така са създадени два туристически продукта, представящи историята в региона чрез съвременни технологии за виртуална реалност. Първият - интегриран туристически пакет за организирани групи, в които туроператорите могат да предлагат посещения на културните ценности, стопанисвани от музеите в Тутракан и Кълъраш в рамките на еднодневни и многодневни визити, а вторият - сайт, който да представя културните обекти, както и местата за настаняване и хранене в двата града за неорганизирани групи - www.cbsrd.tutrakan.tours.

В Тутракан отвори врати и обновен Информационен център, където освен информация за обектите на културно-историческото наследство, може да бъде получена информация и за туристическите услуги в района.

Всеки от двата музея предлага и потапяне в историята със средствата на виртуалната реалност. В Тутракан, чрез новия VR продукт, посетителят ще съпреживее събитията от 1916 г., свързани с Тутраканската епопея, а в Кълъраш ще може да се пренесе в атмосферата на цивилизацията Гумелница и да я разгледа триизмерно.

По време на проекта са организирани и три изложби, свързани с културата на региона и две работилници за деца, които промотират археологията и цивилизацията Гумелница.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky