Ден на розовата фланелка в Тутраканско

Ден на розовата фланелка в Тутраканско

Регион: Тутракан Категория: Общество Публикувано: Прегледи: 1274
Ден на розовата фланелка в Тутраканско

Всяка година последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище, познат и като Ден на розовата фланелка.

На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. В България за първи път Денят се отбелязва през 2012 г.

От 21 до 23 февруари т.г. в СПИ "Христо Ботев" в с. Варненци, община Тутракан се проведоха Дни на розовата фланелка. Целта на събитията е да се осъществи превенция за минимизиране на агресията и деструктивните прояви на учениците в Социално-педагогическия интернат, както и да се запазят постигнатите резултати от екипа на Интерната, свързани с липсата на насилие и тормоз в средата на училището.

Първият ден премина под надслов "Аз спазвам правилата за движение", като за целта е проведено състезание между интернатните групи с велосипеди.

През втория ден са организирани два турнира - по тенис на маса и борба между интернатните групи. Всички ученици показаха своите умения в спорта и радостта им бе голяма. Това е един незабравим ден за всички деца и учители - категорични са от СПИ-с.Варненци.

image

По инициатива на МКБППМН - Тутракан, с учениците от началните класове на СУ "Христо Ботев" се срещна общественият възпитател Емилия Шарбанова, която представи по злободневната тема мултимедийна презентация и предизвика дискусия за тормоза и агресията в училище. Учениците получиха тематични брошури и стикери.

Историята на Деня на розовата фланелка сочи, че всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. Тогава събитието е организирано от двама ученици - Дейвид и Травис. При откриването на учебната година в тяхното училище, група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден, споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен приятел. Премиерът на Канада на тази дата облича розова блуза с надпис: Kindness is one size. Fits all

Тази инициатива бързо става популярна сред други училища чрез sms-и, имейли и медии. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка". Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията "НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват".

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛ
Коментари
FOODMARK Delivery Sticky