С три събития - честване в Силистра на 10 февруари - празник на града във връзка с освобождението му през 1878 г.

С три събития - честване в Силистра на 10 февруари - празник на града във връзка с освобождението му през 1878 г.

Регион: Силистра Категория: История Публикувано: Прегледи: 940
С три събития - честване в Силистра на 10 февруари - празник на града във връзка с освобождението му през 1878 г.

С три различни по съдържание събития - молебен, шествие, поднасяне на венци и цветя, бе отбелязан 10 февруари - Ден на освобождението на град Силистра османско владичество през 1878 г. Техни организатори бяха община Силистра, Доростолска епархия чрез катедрален храм "Св. първоапостоли Петър и Павел" и Градски духов оркестър. В тържествените моменти участваха представители на Областна администрация начело с областния управител Катя Кръстева (от името на държавната власт двамата със заместник-областния управител Минчо Йорданов поднесоха венец пред паметната плоча на ул. "Хан Омуртаг").

Представители на общинските структури бяха водени от кмета д-р Юлиян Найденов, а Общински съвет Силистра бе представен от група съветници заедно с техния председател д-р Мария Димитрова.

Цветя бяха поднесени също от водачи и активисти на политически партии, неправителствени и патриотични организации. Почетният караул на плочата, свидетелстваща за посрещането на освободителните руски войски, бе от членове на Клуба на младите възрожденци "Таньо войвода" при Средно училище "Никола Вапцаров" - Силистра.

В катедралния православен храм в молебена участваха Доростолски митрополит Яков и отци от епархията. Във връзка с празника на град Силистра поздравление до силистренци по време на молебена в храма бе обявено от народния представител в 47-ото НС на Република България г-н Стоян Георгиев.

Поздравление ДО ОБЩЕСТВЕНОСТТА НА ГРАД СИЛИСТРА от КАТЯ КРЪСТЕВА, областен управител на област Силистра: "Уважаеми съграждани, в историята на Силистра има множество забележими дати, оставили траен отпечатък в дългата и богата на събития история на града, преживял няколко цивилизационни епохи. Сред тези знакови дни е 10 февруари 1878 г., когато след векове на принадлежност и зависимост от Османската империя едно от най-старите в България населени места получава своята свобода. От средище на важна крепост с отбранително предназначение градът продължава своето път като икономически и светски център, включително с акценти в сферата на образованието и в областта на културата. Честит празник на всички силистренци, достойни наследници на своите деди, съхранили българщината в трудните условия за развитие на всички направления на живота".

Със събитията, посветени на 10 февруари, стартираха традиционните от няколко години тематични прояви "Пред олтара на свободата", организирани от община Силистра, заедно с нейни партньори от различни организации и институции. Продължението е на 18 февруари 2022 година във връзка със 149 години от гибелта на Васил Левски: 10.30 ч., Катедрална църква "Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел" - панихида; 11.00 ч., Паметник на Васил Левски в Силистра: поднасяне на венци и цветя. По подобен начин в същата връзка събития ще има и в други населени места в област Силистра, където има паметници на Левски или институции - училища и читалища, носещи неговото име.

-------------------

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ! Ако станете свидетел на инцидент, катастрофа, неправилно паркиране, побой, самозабравил се политик или нещо нередно, което Ви заобикаля - сигнализирайте ни! ВАЖНО! Ако сметнете, че някой е в опасност, първо помогнете или се обадете на тел. 112.

ИЗПРАТИ СИГНАЛКоментари